Космолог довів можливість існування сусідніх всесвітів всередині чорних дір

arXiv: всередині чорних дір можуть існувати сусідні всесвіти.

Космолог Нікодем Поплавський з Університету Нью-Гейвена в США довів, що горизонт подій чорних дір не зростає з розширенням Всесвіту, попри те, що він являє собою область простору-часу. Результати дослідження, опубліковані на сервері препринтів arXiv, також вказують на можливість існування сусідніх всесвітів усередині чорних дір.

Гравітаційне поле центральносиметричної чорної діри, зануреної у Всесвіт, що розширюється, описується метрикою МакВітті, яка поводиться подібно до метрики Шварцшильда (описує властивості простору-часу чорної діри) на близьких відстанях від чорної діри та моделлю всесвіту Фрідмана, також званої метрикою FLRW (описує нестаціонарний Всесвіт, що розширюється) на великих відстанях від чорної діри.

Недоліком метрики МакВітті є те, що на самому горизонті подій тиск матерії та кривина простору-часу стають нескінченними за умови нестаціонарного Всесвіту, однак це суперечить тому, що гіпотетичний спостерігач, що перетинає горизонт подій, не повинен помітити нічого особливого (не враховуючи приливні сили).

Поплавський показав, що чорну діру можна вважати оточеною сферичною вакуумною порожниною, яку називають вакуоллю Ейнштейна – Штрауса. Межа цієї порожнини розширюється згідно з теорією Габбла про розширення всього Всесвіту. На зовнішній межі порожнини діє метрика FLRW, а на внутрішній – метрика Шварцшильда. Іншими словами, простір-час у межах горизонту-подій ігнорує розширення Всесвіту.

Природним наслідком метрики МакВітті є те, що різні частини Всесвіту мають розширюватися з різною швидкістю, і це може пояснювати спостережувану напругу Габбла. Крім того, по інший бік горизонту подій може лежати сусідній Всесвіт.

Як пише Поплавський, замкнутий Всесвіт на іншій стороні горизонту подій перший час коливається, зазнаючи кілька циклів стиснень і відскоків. Через деякий час він досягає розміру, за якого космологічна постійна домінує, а потім необмежено розширюється. Таким чином, наш Всесвіт міг виникнути з чорної діри, що існує в іншому Всесвіті, а її космологічна постійна пов’язана з кутовим моментом чорної діри, що обертається.

Більше публікацій за темою