SpaceX побудує спусковий апарат для утилізації МКС

На зміну міжнародному орбітальному комплексу мають прийти комерційні станції.

Компанія Ілона Маска SpaceX займеться розробкою транспортного засобу для виведення з орбіти Міжнародної космічної станції (МКС) після завершення її експлуатації у 2030 році. Таке рішення ухвалило НАСА. Про це повідомляють у заяві американського космічного агентства.

Запит на створення «космічного буксира», який міг би безпечно спустити з орбіти американські секції МКС, надійшов від НАСА в березні минулого року. Вартість контракту становитиме $843 млн без урахування витрат на запуск. Керівництво агентства зазначає, що спуск з орбіти МКС відкриє шлях для комерційних космічних станцій.

«Вибір американського спускового апарата для МКС допоможе НАСА і його міжнародним партнерам забезпечити безпечний і відповідальний перехід на низьку навколоземну орбіту після закінчення роботи станції. Це рішення відповідає нашим планам щодо майбутніх комерційних напрямків і дає змогу продовжити використання навколоземного космічного простору», – сказав представник НАСА Кен Бауерсокс.

Хоча розробляти космічний апарат для виведення МКС з орбіти буде SpaceX, космічне агентство США візьме на себе відповідальність за нього після розроблення й експлуатуватиме його протягом усієї місії з утилізації орбітального комплексу. Планується, що спусковий апарат зруйнується разом із космічною станцією під час повернення.

З 1998 року МКС керують п’ять космічних агентств: європейське, американське, канадське, японське і «Роскосмос». США, Японія, Канада і країни-учасниці ЄКА зобов’язалися експлуатувати станцію до 2030 року, Росія залишиться на борту МКС до 2028 року. Відповідальність за безпечне виведення космічної платформи з орбіти несуть усі п’ять агентств.

Втім, раніше менеджер програми комерційних екіпажів НАСА Стів Стіч припустив, що МКС може продовжити роботу і після 2030 року – доти, доки комерційні космічні станції не вийдуть на орбіту і не будуть готовими до прийняття екіпажів. Зараз розробкою комерційних станцій займаються кілька компаній: Axiom Space, Blue Origin, Sierra Space, Boeing, Amazon і Voyager Space. Каліфорнійська компанія Vast Space планує запустити свій модуль Haven-1 на орбіту 2025 року за допомогою ракети SpaceX Falcon 9.

Більше публікацій за темою