Науковці знайшли метеликів, здатних перетнути Атлантичний океан без зупинок

Метелики-реп’яхівки здійснюють перельоти на дистанцію 4,2 тис. кілометрів.

Міжнародна група вчених з Іспанії, Канади та інших країн виявила вид метеликів, здатних долати повітрям рекордні для комах відстані та перетнути Атлантичний океан без зупинок. Дослідження опубліковано в науковому журналі Nature Communications.

Команда з’ясувала, що метелики Vanessa cardui (укр. сонцевик будяковий), або реп’яхівки, долають повітрям дистанцію в 4,2 тис. кілометрів, перебираючись із Європи та Африки до Південної Америки.

Висновки дослідників ґрунтуються на аналізі метеликів, знайдених у Французькій Гвіані на північному сході південноамериканського континенту. Фахівці секвенували геноми комах і виявили, що ті тісно пов’язані з популяціями родичів із Західної Європи. У сукупності ці докази виключили північноамериканське походження комах.

Біологам було відомо, що реп’яхівки (ще їх називають чортополохівки або чертополохові вуглокрильниці) мігрують на відстань до 14,5 тис. кілометрів між Європою та Африкою, однак під час цих подорожей істоти роблять посадки для відпочинку.

Науковці підрахували, що метеликам довелося летіти без зупинок вісім днів, щоб перетнути простори Атлантики та дістатися південноамериканських берегів. Дослідники вважають, що комахи долають цей шлях за допомогою повітряних потоків, що несуть їх у потрібному напрямку.

Більше публікацій за темою