Винайдено GPS-компас, що вказує обрану точку на карті

Червона стрілка покаже напрямок, чорна – відстань до потрібного об’єкта. Щоправда, він нічого не знає про особливості ландшафту.

Біофізик із Баффало (США) Карл Сміт винайшов прилад, головна стрілка якого вказує не на північ, а на вибране місце розташування. Допоміжна стрілка показує відстань до цієї точки. Пристрій під назвою Truest North («істинна північ») оснащений GPS-чипом, що зчитує сигнали від двох різних груп супутників. Про це повідомляє New Atlas.

Інші електронні компоненти – інерціальний вимірювальний блок для відстеження переміщення, датчик освітленості та літієва акумуляторна батарея місткістю 1000 мАг. Усе це поміщено в цілісний корпус з деревини клена, оточений латунним кільцем і покритий склом. Коротка чорна стрілка рухається за шкалою на лицьовій панелі, вказуючи відстань у метрах або футах. Дизайн лицьової панелі можна вибрати з чотирьох варіантів.

Компас відправляють покупцеві, заздалегідь запрограмувавши його на задане місце. Де б не перебував прилад, він завжди показуватиме напрямок і відстань до цієї точки відносно поточного місця розташування. Його можна перепрограмувати, використовуючи датчик освітленості. Для цього потрібно вибрати нову мету в смартфоні на сайті Truest North Compass, а потім піднести компас нижнім боком до екрана телефона. Екран почне блимати, передаючи пристрою нові GPS-координати за допомогою двійкового коду.

Якщо компас часто переміщують або перепрограмують, його необхідно підзаряджати приблизно раз на тиждень. Але навіть якщо батарейка розрядиться, стрілки залишаться в потрібному положенні, а не повернуться в нейтральну «домашню» позицію.

Truest North можна використовувати під час прогулянок і походів. Прилад вказує точний напрямок і приведе туди, куди потрібно, але не варто забувати, що він нічого не знає про особливості ландшафту – кордони, автомагістралі, водойми, ями та інші перешкоди. Компас враховує магнітне відмінювання, але його вимірюванням можуть завадити великі металеві об’єкти або магнітні поля поблизу – наприклад, від ЛЕП. Найкраще він працює в ясну погоду, попереджає винахідник.

Більше публікацій за темою