У Китаї знайшли скам’янілості жаби віком 100 млн років

Це найдавніша з виявлених жаб. Вона померла під час спарювання.

У Китаї знайшли скам’янілості жаби виду Gansubatrachus qilianensis, представники якого мешкали на території сучасного Китаю понад 100 млн років тому. Ця жаба була сучасницею динозаврів.

У черевці особини було виявлено ікринки. Експерти припустили, що земноводне могло померти під час спарювання. Подробиці наводяться в статті для Royal Society B: Biological Sciences. Серед авторів – Сянтун Лей з Інституту палеонтології Юньнаньського університету.

Інші причини смерті вченим здалися більш сумнівними. Поруч із цією особиною не було численних останків жаб, отже, справа не в катастрофах. Аналіз відкладень показав, що малоймовірні й екологічні чинники (цвітіння водоростей або зміна стану води).

Під час розмноження самці жаб нерідко демонструють таку форму поведінки, як амплексус. Слово перекладається з латині як «обійми». Самці притискаються до самки й міцно обхоплюють її передніми лапками, поки та відкладає ікринки. Амплексус може тривати годинами або навіть днями. Самки можуть загинути від виснаження або потонути.

Знайдені скам’янілості належать до крейдяного періоду (66-145 млн років тому). Виявлена особина – найдавніша з коли-небудь знайдених «вагітних» жаб.

Більше публікацій за темою