Науковці дізналися, як космічні польоти впливають на очі

У майбутніх космічних туристів можуть виникнути різні проблеми зі здоров’ям, зокрема із зором.

Зміни гравітації, які відчувають астронавти під час космічних подорожей, можуть призвести до зміщення рідин усередині тіла. Це, зі свого боку, може спричинити зміни в серцево-судинній системі, включно з судинами в очах і навколо них, повідомляє Phys.org.

Зі зростанням комерціалізації космічних подорожей і збільшенням кількості приватних польотів, зміни, пов’язані з впливом космосу, торкнуться не тільки професійних астронавтів. Пасажири комерційних космічних кораблів можуть бути не такими натренованими й здоровими, як професійні космонавти. Тому важливо вивчити вплив зсуву рідин на здоров’я серцево-судинної системи та очей у таких людей.

В умовах мікрогравітації робота серцево-судинної системи змінюється, оскільки гравітація не утримує рідини внизу, як це зазвичай відбувається на Землі, коли людина перебуває у вертикальному положенні. У положенні стоячи більша частина наших рідин знаходиться в ногах, але в умовах мікрогравітації відбувається перерозподіл рідин у верхню частину тіла.

Ці зміни рідини можуть призвести до космічного нейроокулярного синдрому (SANS). SANS викликає зміни форми очей та інші очні симптоми в астронавтів, наприклад, зміни очного перфузійного тиску. Це різниця між артеріальним тиском у судинах, що живлять око, і внутрішньоочним тиском.

Дослідники з Техаського університету вивчають потенційні заходи протидії зміщенню рідин у голову. У нещодавньому дослідженні вони вивчали можливість використання негативного тиску в нижній частині тіла (LBNP) для боротьби з SANS. Цей контрзахід може протидіяти ефектам мікрогравітації, переміщаючи рідину назад у нижню частину тіла.

Результати дослідження показали, що негативний тиск на нижню частину тіла, хоча й ефективно зсуває рідину вниз, не є ефективним методом зниження перфузійного тиску ока. Як впоратися з цією проблемою, покажуть майбутні дослідження. Вчені збираються проводити їх на Землі, наприклад, на центрифузі, але також сподіваються вивчити серцево-судинні реакції в умовах справжньої мікрогравітації, наприклад, під час параболічних польотів.

Раніше британські дослідники з’ясували, що нирки людей можуть не витримати змін, які відбудуться під час польоту на Марс.

Більше публікацій за темою