Іспанська компанія розробила туристичні космокапсули

Новий винахід дасть змогу людям підійматися в стратосферу і відпочивати там кілька годин. Якщо все піде за планом, то перші польоти стартують наприкінці 2025 року.

Іспанська компанія-піонер у сфері космічного туризму EOS-X Space оголосила про терміни реалізації одного зі своїх ключових проєктів. Компанія створює семимісну капсулу, яка підіймається високо в небо на гігантській повітряній кулі. Ця конструкція дасть змогу будь-кому (у кого є достатньо грошей) зависати в останньому шарі земної атмосфери Землі, за кордоном якої починається космос, повідомляє New Atlas.

Повідомляється, що герметична капсула з вуглецевого волокна перевозитиме сімох пасажирів і одного пілота на висоту близько 40 000 м. До неї буде прикріплена наповнена гелієм стратосферна куля. Внаслідок використання цієї кулі космокапсула і буде підійматися вгору.

Перші комерційні польоти стартують у третьому кварталі 2025 року. Вони здійснюватимуться з авіакосмічних баз у Севільї та Абу-Дабі. Запуск конструкції відбудеться на світанку. Буде потрібно дві години на підйом, дві години на політ на висоті та ще одна година на спуск і приземлення. Для пасажирів уся мініподорож, включно з організаційними моментами, займатиме приблизно п’ять-шість годин.

Капсулу EOS-X Space оснастять ергономічними сидіннями, панорамними вікнами, декоративним підсвічуванням, бортовим баром і туалетом. За цей досвід пасажирам доведеться викласти 160-215 тис. доларів. Для порівняння: політ на капсулі-аналогу від бренду Space Perspective під назвою «Нептун» обійдеться в 125 тис. доларів.

Особливо багатим клієнтам EOS-X Space запропонує VIP-версію відпочинку. Компанія планує побудувати комплекс SpaceHub на іспанському острові Ла-Ісла-де-ла-Картуха (розташований на річці Гвадалквівір у Севільї). Там пасажири проведуть кілька днів у розкішному готелі, беручи участь у таких заходах, як польоти на літаку в умовах невагомості та симуляція космічних місій у віртуальній реальності. Тільки потім вони вирушать на стартову базу для запуску космокапсули до стратосфери.

A FLIGHT TO THE NEAR SPACE | EOS-X SPACE

Компанія заявляє, що тестові випробування капсули «пройдуть найближчим часом». Точних дат не названо. Відомо, що їх проведуть у співпраці з Національним інститутом аерокосмічних технологій Іспанії.

Більше публікацій за темою