Науковці створили для смартфонів безпечний аналог рентгенівського зору

Вчені з Техаського університету в Далласі спільно з колегами з Сеульського національного університету розробили революційний мікрочип, який може бути інтегрований у смартфони. Як повідомляє CBS News, новинка дозволяє переглядати об’єкти крізь різні перешкоди за допомогою терагерцового випромінювання, безпечного для здоров’я.

На відміну від шкідливого рентгенівського випромінювання, розроблений чип використовує частотний діапазон від 200 до 400 ГГц. Він здатний генерувати хвилі в електромагнітному спектрі від 0,1 ТГц (100 ГГц) до 10 ТГц і наразі забезпечує сканування на відстані до 10 мм.

Технологія дозволяє терагерцовим променям проникати крізь туман, пил та інші перешкоди, які блокують оптичне світло. Відбиті від об’єктів хвилі повертаються на чип, де спеціальні пікселі фіксують сигнал для створення візуального зображення.

Під час випробувань новинки дослідникам вдалося відтворити зображення USB-ключа, леза, інтегральної схеми та пластикової шайби, що знаходились на відстані 1 см від чипа. В майбутніх експериментах планується збільшити дистанцію сканування до 12,7 см.

Розробка відкриває перспективи для створення компактних і безпечних сканерів з «рентгенівським зором» для потреб медицини, промисловості та безпеки, а також інтеграції такої функціональності у смартфони та інші гаджети.

Більше публікацій за темою