На Сатурні виявили енергетичний дисбаланс

Вчені Університету Х’юстона виявили значний енергетичний дисбаланс на Сатурні. Результати дослідження, опубліковані в журналі Nature Communications, кидають виклик наявним кліматичним моделям газових гігантів Сонячної системи.

Дослідники проаналізували дані, зібрані космічним зондом Cassini orbiter, щоб побудувати моделі розподілу сонячної радіації та теплового випромінювання планети. Виявилося, що Сатурн відчуває значний і раніше невідомий сезонний енергетичний дисбаланс, який впливає на його теплову структуру.

Планети Сонячної системи отримують енергію від Сонця у вигляді сонячної радіації і втрачають енергію у вигляді теплового випромінювання. Однак газові гіганти, включно з Сатурном, також мають ще одне джерело тепла, випускаючи значну кількість енергії зі своїх надр.

Крім того, дисбаланс зумовлений великим ексцентриситетом орбіти Сатурна, через який відстань до Сонця змінюється на 20 відсотків від переходу від афелію, або найвіддаленішої точки орбіти, до перигелію – найближчої до Сонця точки орбіти. Це призводить до значних сезонних коливань поглиненої сонячної енергії, що не спостерігається на Землі через дуже невеликий ексцентриситет.

Незбалансований енергетичний баланс Сатурна відіграє ключову роль у розвитку гігантських штормів, які є панівним погодним явищем в атмосфері планети. Розуміння цього механізму може також допомогти у вивченні погодних явищ на Землі. У майбутньому вчені планують досліджувати інші планети, такі як Уран, який, за прогнозами, також відчуває значний енергетичний дисбаланс.

Більше публікацій за темою