Canon придумала технологію перероблювання чорного пластику

Зазвичай сортувальні машини на переробних підприємствах не бачать такий пластик, через що його доводиться спалювати.

Датчики сортувальних машин на переробних підприємствах не розпізнають чорний пластик. Компанія Canon розробила систему, яка використовує лазери та технології відстеження для ідентифікації та сортування пластикових відходів на конвеєрній стрічці, незалежно від їхнього кольору, повідомляє New Atlas.

У багатьох містах забороняється класти чорні пластикові відходи в контейнери для роздільного збору сміття. Замість цього їх рекомендують викидати разом зі звичайними побутовими відходами, які спалюють.

Річ у тім, що сортувальні машини на переробному заводі просто не можуть розпізнати чорний пластик, оскільки він не пропускає і не відбиває видиме світло. Через це датчики його не бачать, і він потрапляє не в ту категорію. Хоча Canon більше відомий своїми технологіями обробки зображень і принтерами, компанія тепер виходить на ринок перероблення із запуском сортувальних машин серії TR.

Першою моделлю у виробничій лінійці стала TR-S1510. Вона використовує запатентовану раманівську спектроскопію для сканування пластикових відходів лазерами на швидкому конвеєрі. Однак для ефективної обробки цього недостатньо, оскільки чорний пластик погано відбиває світло. Тому компанія Canon додала власне вимірювально-контрольне обладнання, включно з цифровим сканером, для високоточної ідентифікації типу пластику незалежно від його кольору.

トラッキング型ラマン分光によるプラスチック選別技術(Canon Official)

Завдяки новій системі матеріали чорних пластикових деталей, які було складно ідентифікувати за допомогою звичайного методу ближнього інфрачервоного діапазону, можна розпізнати навіть у разі змішування з фрагментами інших кольорів.

В ідеалі, ця система дасть змогу переробляти більше пластику і спалювати менше відходів. Установка розміром 3,0×4,3×2,2 метра може ідентифікувати, сортувати та розділяти фрагменти розміром від 15 до 50 мм зі швидкістю 166 штук на секунду. Це означає перероблювання 1 тонни пластику на годину. Конвеєрна стрічка рухається зі швидкістю 1,5 метра на секунду.

Canon уже приймає замовлення на апарат TR-S1510 в Японії. Чи з’явиться він в інших країнах, невідомо.

Більше публікацій за темою