Група астрономів зафіксувала пробудження чорної діри розміром понад мільйон мас Сонця

Наприкінці 2019 року галактика SDSS1335+0728 раптово засяяла яскравіше, ніж будь-коли. Щоб зрозуміти причину цього незвичайного світіння і вивчити зміну яскравості, астрономи протягом п’яти років збирали дані з кількох космічних і наземних обсерваторій. Результати дослідження, опубліковані на сайті Європейської південної обсерваторії (ESO) і в журналі Astronomy and Astrophysics, показали, що можливою причиною світіння стало пробудження масивної чорної діри в центрі галактики, маса якої в мільйон разів перевищує масу Сонця.

Під час спостережень учені помітили різкі зміни яскравості ядра галактики SDSS1335+0728. Вона стала вчетверо яскравішою в ультрафіолетовому діапазоні й щонайменше вдесятеро яскравішою в рентгенівському.

Спочатку вчені припустили, що причиною спалаху могли бути вибухи наднових або приливні події, коли зірка наближається занадто близько до чорної діри та розривається. Однак з’ясувалося, що більш імовірним поясненням є створення «активного ядра галактики». Це відбувається, коли величезна чорна діра в центрі галактики починає активно поглинати навколишній матеріал. Якщо ця гіпотеза підтвердиться, це буде перший випадок, коли вченим вдалося спостерігати активацію масивної чорної діри в реальному часі.

Масивні чорні діри, маса яких у сто тисяч разів більша за масу нашого Сонця, існують у центрі більшості галактик, включно з Чумацьким Шляхом. Зазвичай чорні діри «сплять» і не видно безпосередньо. Але у випадку з SDSS1335+0728 вчені змогли спостерігати пробудження масивної чорної діри, яка раптово почала поглинати навколишній газ і стала дуже яскравою.

Однак є й інша версія причини незвичайного світіння. Вона припускає, що вчені спостерігали незвично повільне руйнування зірки біля надмасивної чорної діри.

Події, пов’язані з руйнуванням припливів, як правило, короткочасні. Зазначається, що нинішні дані не дають чіткої відповіді на питання, який із цих сценаріїв найбільш наближений до правди. Вчені продовжать спостерігати за джерелом світіння.

Більше публікацій за темою