Вчені назвали рослину з ознаками інтелекту

Рослини не часто сприймаються як істоти, що володіють свідомістю, але, можливо, це результат нашого «мозкового шовінізму».

Учені з Корнелльського університету, хімік-еколог Андре Кесслер і аспірант Майкл Мюллер, назвали золотушник високий (Solidago altissima) «найрозумнішою» рослиною. Вони вважають, що її поведінку можна розглядати як прояв інтелекту, що робить рослину частково розумною.

За словами вчених, золотушник здатний реагувати на навколишнє середовище завдяки пам’яті та здатності прийняття рішень. Коли на рослину нападають травоїдні, вона виділяє леткі органічні сполуки (ЛОС), що попереджають сусідні рослини про небезпеку. У відповідь на ці сигнали, золотушники зміцнюють свої захисні механізми, ростуть швидше і виробляють захисні сполуки.

Вчені також виявили, що пошкоджені рослини змінюють відбиття червоного світла від свого листя, попереджаючи інші рослини про можливу загрозу. Ці сигнали допомагають рослинам адаптуватися і захищатися, аналогічно імунній системі тварин. При цьому золотарники не випромінюють таке ж світло листям, якщо поблизу немає інших квітів. Таким чином, рослина буквально змінює свою поведінку залежно від інформації, отриманої з навколишнього середовища, запевняють фахівці.

Попри відсутність нервової системи, клітини золотушника пов’язані в системи, що діють через хімічну передачу сигналів, що дає їм змогу реагувати як єдине ціле. Кесслер і Мюллер підкреслюють, що поведінка рослини більше, ніж просто рефлекс, це «обдумана зміна поведінки» на основі поточної інформації з навколишнього середовища.

Дослідники визнають, що застосування терміна «інтелект» до рослинного життя є спірним, проте вони наголошують на важливості розуміння, як рослини досягають такої складної адаптації без наявності нервової системи.

Більше публікацій за темою