Літнє сонцестояння. Коли у 2024-му настане астрономічне літо

З’ясовуємо, чому змінюється точна дата і що відбувається в день літнього сонцестояння.

Літнє сонцестояння – найдовший світловий день у році, у Північній півкулі він настає в червні. З астрономічного погляду це початок літа. З давніх часів його відзначали в різних культурах.

Розповідаємо незвичайну історію одного з найдавніших і найзагадковіших свят у світі.

Що таке літнє сонцестояння

Літнє сонцестояння – це щорічна астрономічна подія, коли Сонце над горизонтом перебуває на максимальній висоті. Цього дня зірка також проходить найдовший шлях небом, а одна з півкуль отримує найбільше денного світла в році.

Літнє сонцестояння в Північній і Південній півкулях відбувається в різний час. У Північній півкулі літнє сонцестояння припадає на червень, а в Південній півкулі – на грудень. Коли в Північній півкулі найдовший день у році, у Південній – найкоротший.

В астрономії літнє сонцестояння також знаменує собою початок літа, яке триває до дня осіннього рівнодення (22 або 23 вересня в Північній півкулі або 20 або 21 березня в Південній півкулі).

Що відбувається в день літнього сонцестояння

Літнє і зимове сонцестояння відбуваються через нахил осі обертання Землі щодо орбіти планети навколо Сонця. Він становить близько 23,4°. Північна півкуля нахилена до Сонця протягом однієї половини року, Південна – протягом іншої. Без нахилу осі обертання на освітленій Сонцем половині всі точки отримували б однаковий об’єм світла і тепла.

У день червневого сонцестояння Сонце перебуває прямо над тропіком Рака (Північний тропік) – однією з п’яти основних паралелей планет. Цього дня в Північній півкулі – літнє сонцестояння, у Південній – зимове. Під час грудневого сонцестояння Сонце перебуває над тропіком Козерога (Південний тропік). Цього дня в Південній півкулі – літнє сонцестояння, у Північній – зимове.

У день літнього сонцестояння в Північній півкулі тривалість світлового дня залежить від широти. На екваторі час від сходу до заходу сонця становить близько 12 годин. У помірних або середньо-північних широтах – близько 15 годин. На північ від полярного кола (66,5 градуса північної широти) Сонце залишається над горизонтом 24 години.

Коли літнє сонцестояння

У XXI столітті дати літнього сонцестояння можуть випадати на 20, 21 або 22 червня. З астрономічного погляду сонцестояння відбувається одночасно для всього світу. Точний час – момент, коли Сонце знаходиться прямо над тропіком Рака.

У 2024 році літнє сонцестояння в Північній півкулі відбудеться 20 червня (четвер). Точний час астрономічної події – 20:50 UTC (всесвітній координований час – тобто о 23:50 за Києвом).

Літнє сонцестояння для Південної півкулі у 2024-му припадає на 21 грудня (субота). Цього ж дня в Північній півкулі буде зимове сонцестояння і найкоротший день у році.

Свято літнього сонцестояння

Свято літнього сонцестояння і найдовший день у році відзначають у багатьох культурах. Тисячі років люди спостерігають за положенням Сонця на небі. Деякі експерти вірять, що саме для цієї мети було створено культові споруди – Стоунхендж у Великій Британії, Карнакський храм у Єгипті та Чанкільо в Перу.

У Стародавній Греції, згідно з деякими календарями, літнє сонцестояння знаменувало початок Нового року і місяць до старту Олімпійських ігор. Приблизно в цей же час проводили фестиваль на честь бога Кроноса (спочатку – бог землеробства, потім – часу).

У багатьох культурах у день літнього сонцестояння було заведено розводити багаття і стрибати через них, влаштовувати ходи й гуляння з квітковими вінками та гілочками, танцювати навколо прикрашеного високого стовпа, так званого травневого дерева.

Частково стародавні традиції дійшли й до наших днів. Наприклад, згідно з сучасним календарем «Колесо року», що ґрунтується на народних дохристиянських святах кельтських і німецьких народів, у проміжок з 19 по 23 червня відзначають свято середини літа, або Літа.

Свято, присвячене до літнього сонцестояння, було однією з головних літніх подій на Русі. Називалося воно Іван Купала. У сучасності його відзначають 7 липня (за новим стилем), проте етнограф Аполлон Коринфський у книжці «Народна Русь» (1901) пише, що Іванів день, або Івана Купалу, справляли два дні – 23 і 24 червня (за старим стилем). Цього року в Україні вперше за багато років Івана Купала відзначатимуть саме 24 червня.

Вважалося, що це день витівок всіляких немертвих, від домовиків до русалок. За народною прикметою, на Івана Купалу дозрівають на повну силу цілющі трави, але не всі з них корисні: в ніч також збирали «люте коріння» і «зле билля» для зілля. Одне з найвідоміших повір’їв, що в Іванів день цвіте папороть, за допомогою якої можна знайти скарб.

Пережитки язичництва з розведенням вогнищ, піснями та гуляннями молоді на Івана Купалу збереглися навіть після хрещення Русі, і Церква вела боротьбу зі звичаями та непристойними іграми. Свято літнього сонцестояння в християнстві замінили на Різдво Іоанна Предтечі (7 липня, а з 2024 року 24 червня). Однак навіть під час цього свята продовжували за старими звичаями ворожити, здійснювати різні обряди та збирати лікувальні трави.

Більше публікацій за темою