Знайдено найстаріші термітники у світі – їм 34 000 років

Житла крихітних комах допоможуть зрозуміти, як боротися зі зміною клімату на Землі.

Учені виявили найстаріші у світі населені термітники вздовж річки Баффелс у Намібії. У стародавніх курганах досі живуть їхні творці – терміти-жнеці. Ці насипи існують уже 34 000 років, і вони змінюють сформовані уявлення про доісторичний клімат нашої планети. Дослідження опубліковано в Science of The Total Environment.

«Радіовуглецеве датування показало, що ці термітники старші, ніж знамениті наскельні малюнки в Європі, і навіть старші за Максимум останнього заледеніння, що настало близько 20 000 років тому. Тоді величезні крижані щити вкривали більшу частину Північної півкулі», – розповів провідний автор дослідження Мішель Френсіс зі Стелленбоського університету (ПАР).

Uncovering ancient termite wonders

Вік органічного вуглецю в термітниках – від 13 000 до 19 000 років, а вік карбонату – 34 000 років. Попередньому рекордсмену з Бразилії було всього 4 000 років, що робить насипи на річці Баффелс найстарішими активними термітниками на планеті.

Вони були древніми вже тоді, коли шерстисті мамонти ще блукали Землею. До початку Максимуму останнього заледеніння вони налічували не одну тисячу років, перетворившись на живий архів доісторичних кліматичних умов.

Вивчивши склад термітників, учені встановили, що під час їхньої появи в регіоні випадало набагато більше опадів, ніж зараз. За таких умов ці вапняні споруди зменшували вміст вуглецю в атмосфері: вони забезпечували його зв’язування шляхом вилуговування кальциту та розчинення його в ґрунтових водах. У регіоні досі час від часу випадають інтенсивні дощі, які могли б знову активізувати процес

«Відкриття цих курганів схоже на можливість прочитати стародавній манускрипт, який змінює все, що ми знали про історію. Ці термітники заслуговують на світове визнання як справжнє диво природи – завдяки їхньому солідному віку і тим знанням про стародавні екосистеми, які вони зберегли», – зазначив Френсіс.

Вивчаючи термітники, вчені можуть краще зрозуміти, як пом’якшити зміну клімату в майбутньому, використовуючи природні процеси для зв’язування вуглецю. Вони також підкреслюють важливість збереження природного середовища, адже крихітні інженери формували його протягом десятків тисяч років.

Більше публікацій за темою