Створено чип, що дає змогу бачити крізь стіни

Американські та корейські вчені розробили чип, що дає змогу спостерігати за предметами, прихованими стінами та іншими щільними фізичними об’єктами. Про це повідомляє видання TechSpot.

Пристрій працює з терагерцовим випромінюванням, невидимим для людського ока, але дозволяє просвічувати стіни та інші об’єкти. Перша версія чипа працювала на частоті 100 гігагерців, проте вченим вдалося підвищити її до 296 гігагерців. Наразі робочий діапазон девайса обмежений одним дюймом, або близько 2,5 сантиметрів.

За словами інженерів, прорив у цьому випадку полягає в тому, що гаджет, який дає змогу спостерігати за об’єктами крізь стіни, має невеликі розміри – пристрій легко можна переносити в кишені. Також вони зазначили, що чип повністю безпечний, оскільки його частоти навіть близько не наближаються до робочого діапазону рентгенівських променів.

Актуальна розробка вчених не дає змоги повною мірою стежити за об’єктами крізь стіни – тільки через тонкий картон або подібні предмети. У майбутньому чип може забезпечити дальність роботи до 15 сантиметрів.

На початку червня корпорація Nokia повідомила, що здійснила перший у світі просторовий відеодзвінок. Дзвінок було здійснено через мережу 5G за допомогою кодека 3GPP Immersive Video and Audio Services (IVAS).

Більше публікацій за темою