Науковці відправлять на орбіту Землі «штучну зірку» з лазерними випромінювачами

Супутник-імітацію зірки для калібрування телескопів запустять у 2029 році.

Національне управління США з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) оголосило про плани відправити на орбіту невеликий супутник, який імітуватиме справжню зірку. Пристрій допоможе відкалібрувати телескопи в земних обсерваторіях, повідомляє тематичне видання Space.com.

Як уточнили в NASA, апарат під назвою «Ландольт» розмістять на навколоземній орбіті за 35,4 тис. кілометрів над поверхнею планети. Така дистанція дозволить зробити пристрій більш схожим на зірку для земних спостерігачів.

Опинившись на місці, «Ландольт» направить вісім бортових лазерів на наземні телескопи. Вимірявши, яка частина випромінювання лазерів поглинеться атмосферою планети, астрономи зможуть порівняти це значення зі світлом 60 справжніх зірок і оцінити їхню справжню яскравість.

Місія названа на честь астронома Арло Ландольта, який зробив великий внесок у вивчення фотометричних властивостей зірок. Його напрацювання застосовуються і сьогодні.

Поліпшення каталогів світності зірок підвищить точність вимірювання їхніх розмірів, віку та інших параметрів. Ця точність, своєю чергою, дасть змогу вченим точно налаштувати інші вимірювання, які також залежать від яскравості та відстаней.

Наприклад, подібна зоряна динаміка допомагає виміряти вік Всесвіту і те, наскільки швидко він розширювався з плином часу, зазначили в космічному агентстві.

Астрономи також зможуть точніше визначити, скільки енергії виходить від зірок, що може допомогти в пошуку екзопланет із потенційно сприятливими умовами для життя.

У NASA додали, що до останнього часу дослідники космосу покладалися на зірки зі стабільною світністю, так звані «стандартні свічки». Фактори яскравості та відстані до цих небесних тіл використовуються для вимірювання відстаней між Землею та іншими галактиками. Однак згодом з’ясувалося, що багато хто з подібних розрахунків виявився помилковим через неправильну оцінку світності «стандартних свічок».

«Коли ми дивимося на зірку в телескоп, сьогодні ніхто не може сказати вам швидкість фотонів, що випромінюються від неї, або яскравість із бажаним рівнем точності. Тепер ми точно знатимемо, скільки фотонів на секунду виходить із цього джерела з точністю до 0,25%», – пояснив головні дослідники місії «Ландольт» Пітер Плавчан.

Більше публікацій за темою