Науковці назвали перспективний тип планет для пошуку позаземного життя

Інопланетні організми можуть населяти водні світи біля згаслих зірок.

Американські астрономи з Вісконсинського університету в Медісоні визначили тип планет, які здаються найбільш перспективними для пошуків позаземного життя. Йдеться про вкриті океанами світи, що обертаються навколо білих карликів – ядер згаслих зірок.

За словами фахівців, білі карлики досить тьмяні, щоб не заважати своїм випромінюванням спостереженню за планетами у своїх системах.

Водночас пошуки життя в системах зі згаслими світилами вимагатимуть, щоб планети, які оточують білі карлики, якимось чином вціліли на одній з останніх стадій життя зірки, коли вона роздувається в 100 разів і перетворюється на червоного гіганта. Під час цієї фази зірки поглинають найближчі світи. Така доля чекає і на Землю, але це станеться тільки через 5 млрд років.

Навіть якщо водна планета уникне знищення, після бурхливого зростання зірки станеться втрата маси й величезний сплеск яскравості. Це призведе до нагрівання всіх світів у системі, що може випарувати їхні океани.

Астрономи підрахували, що для збереження води планета має перебувати від своєї зірки в 5-6 разів далі порівняно з дистанцією між Землею і Сонцем.

Після того як зірка остаточно охолоне і стане білим карликом, вода на далеких планетах перетворитися на лід. Для підтримки її в рідкому вигляді світу необхідно буде наблизитися до згаслого світила майже впритул. Зміна орбіти може статися через явище приливної міграції.

Команда зазначила, що їхня модель поєднує в собі багато умов, але не здається неможливою. Учені мають намір посилити пошуки нових білих карликів заради вивчення планет, що їх оточують, і пошуків на них життя.

Більше публікацій за темою