У Чумацькому Шляху помічена дивна зірка, що летить геть із величезною швидкістю

Що надало їй такого прискорення і до чого тут задача трьох тіл?

Сонце обертається навколо центру галактики Чумацький Шлях зі швидкістю близько 220 км/с. Це здається швидким, але нещодавно було виявлено маленьку червону зірку, що мчить зі ще вищою швидкістю.

Гіпершвидкісна зірка отримала назву CWISE J124909+362116.0 (або J1249+36). Судячи з її траєкторії та швидкості, вона має взагалі покинути Чумацький Шлях. Попередня швидкість J1249+36 – приблизно 600 км/с, повідомили в Каліфорнійському університеті в Сан-Дієго.

Об’єкт являє собою рідкісний L-субкарлик – клас зірок з дуже низькою масою і температурою. Субкарлики – найстаріші зірки Чумацького Шляху.

Є дві версії, що надало зірці таке прискорення. Згідно з першою, J1249+36 спочатку була маломасивним супутником білого карлика. Білі карлики – це залишки ядер зірок, які вичерпали своє ядерне паливо. Коли зірка перебуває на дуже близькій орбіті з білим карликом, останній може витягати з неї матерію і через це періодично вибухає. Якщо білий карлик стане занадто масивним, то вибух може бути дуже потужним – на рівні наднової. Тоді карлик повністю зникне, а свою зірку-компаньйона може викинути геть. При цьому залишки вибуху, який, імовірно, стався кілька мільйонів років тому, вже розсіялися, тому довести гіпотезу дуже складно.

У другому сценарії J1249+36 спочатку перебувала в зоряному кульовому скупченні. Вважається, що в центрах цих скупчень знаходяться чорні діри найрізноманітніших мас. Ці чорні діри також можуть утворювати подвійні системи й обертатися одна навколо одної. Через свою масивність такі системи виявляються відмінними катапультами для будь-яких зірок, які проходять занадто близько до них. Коли зірка стикається з подвійною системою чорних дір, складна динаміка взаємодії трьох тіл може викинути її з кульового скупчення. Тільки от зрозуміти, з якого кульового скупчення вилетіла ця зірка, зрозуміти не вдалося.

Яка з версій правильна, допоможе з’ясувати визначення хімічних елементів, з яких складається зірка. Це в найближчих планах дослідників.

Більше публікацій за темою