У басейні Амазонки виявили новий вид піраній-вегетаріанок

Великі риби з потужними зубами харчуються переважно рослинами.

Незвичайну рибу з характерним малюнком спіймали в притоці річки Амазонки: істота з вертикальною чорною смугою на світлому тілі нагадує знамените око Саурона з «Володаря перснів». Тому новий вид так і назвали – Myloplus sauron. Це риба паку з сімейства піраньєвих, що дивує не тільки зовнішнім виглядом, а й харчовими пристрастями. Відкриття описано в журналі Neotropical Ichthyology.

Myloplus sauron поповнив групу тварин, названих на честь літературного лиходія: ім’я Саурона вже носять жук, жаба і рід метеликів.

«Щойно мої колеги запропонували назву для цієї риби, ми зрозуміли, що вона ідеально підходить для неї. Цей малюнок дуже схожий на око Саурона, особливо в поєднанні з помаранчевими плямами на тілі», – розповів біолог Руперт Коллінз, який описав новий вид.

Попри грізну назву, це досить невинне створіння: на відміну від своїх найближчих родичок, піраній, Myloplus sauron віддає перевагу вегетаріанській дієті. Це пов’язано з незвичайною будовою їхніх квадратних зубів, дуже схожих на людські. У процесі еволюції вони змінилися так, щоб риби могли харчуватися фруктами, дробити насіння і горіхи. За сприятливих умов паку виростають до 1 м у довжину і важать 20 кг.

За статистикою, 42% риб, що мешкають в Амазонці та її притоках, – нові види. За словами вчених, відкриття не вивчених раніше тварин допоможе оцінити загрози, з якими вони стикаються, і захистити біорізноманіття унікального регіону.

Більше публікацій за темою