На Місяці вперше виявлено один із компонентів плазми

Команда Європейського космічного агентства за допомогою спеціального вимірювального приладу NILS уперше виявила присутність на поверхні Місяця негативних іонів, що утворюються внаслідок взаємодії із сонячним вітром.

Короткий звіт про дослідження наведено на сайті Європейського космічного агентства. Це була його перша подібна місія. Спеціальний детектор, відправлений на Місяць, був націлений на пошук негативних іонів. Він працював із перервами протягом трьох годин, але це втричі більше, ніж було потрібно для успіху місії.

«NILS почав збирати наукові дані через 280 хвилин після приземлення, – повідомляється в релізі. – Перший період збору даних тривав 23 хвилини, поки прилад не повернувся до низької напруги. Між вимкненнями зв’язку і перезавантаженнями відбулося ще кілька раундів збору даних».

Вчені пояснюють, що Землю від впливу сонячного вітру, постійного потоку радіації від Сонця, захищає магнітне поле. А в Місяця його немає, і коли сонячний вітер досягає його, то поверхня реагує, «піднімаючи вторинні частинки».

«Ці частинки можуть бути позитивно чи негативно заряджені або взагалі не мати заряду, – кажуть дослідники. – Хоча позитивно заряджені частинки й раніше вимірювалися з орбіти, вимірювання негативних частинок було складним завданням. Негативні іони недовговічні й не можуть досягти орбіти».

Тільки відряджання детектора на місце дозволило виявити присутність негативних іонів, нового компонента плазми. Ці спостереження допоможуть краще зрозуміти, що відбувається на поверхні Місяця. Додамо, що прилад NILS було вимкнено 3 червня 2024 року.

Більше публікацій за темою