Цікаві факти про Юпітер

Юпітер – одна з найбільших і найстаріших планет у Сонячній системі. Вчені вивчають цього велетня ще з часів появи найпростіших телескопів, але планета продовжує дивувати й донині. Журнал Smithsonian Magazine поділився найцікавішими фактами про Юпітер.

Юпітер має дивне ядро

Юпітер – газовий гігант, тому і його ядро відрізняється від звичайних планет. Воно складається з розведеної суміші твердих елементів і неймовірно стислих газів. Іншими словами, ядро Юпітера щільне, хоча поверхня планети – ні. NASA досі не розуміє, як так вийшло, але інформація про ядро дає змогу зробити здогадки щодо того, як з’явилася планета.

Потужна магнітосфера створює потоки енергії

Магнітне поле Землі формується завдяки руху рідкого металу в ядрі планети, який створює ефект динамо. А на Юпітері магнетизм зароджується через металічний водень – досить цікаву матерію.

Величезна маса Юпітера створює сильний тиск глибоко в ядрі планети, де знаходяться екзотичні елементи, які не можна знайти в інших точках Сонячної системи. Водень, найлегший елемент у періодичній таблиці, стискається в центрі Юпітера доти, доки електрони не від’єднуються від атомів. А море цих вивільнених мобільних електронів генерує динамо, яке і відповідальне за потужне магнітне поле. Для контексту, сфера магнітного впливу Юпітера в рази ширша за Сонце.

Крім того, Юпітер і його супутники генерують власні енергетичні частинки. Їхня батьківщина – Іо, чиї вулканічні виверження електризуються і перетворюються на заряджені молекули. Вони проносяться навколо Юпітера майже на швидкості світла і випромінюють радіохвилі, чим учені не дуже задоволені – вони заважають вивчати планету із Землі.

Юпітер вкрай гарячий

Юпітер досі не охолов з часів свого формування в ранній галактиці. Планета випромінює величезні обсяги тепла вже протягом мільярдів років: учені вважають, що саме в цьому причина сильних штормів в атмосфері планети. Юпітер найхолодніший в екваторі, а найгарячіші його точки – недалеко від магнітних полюсів.

Хмари й атмосфера Юпітера не схожі на земні

Хоча атмосфера Юпітера на 90% складається з водню, повітря на планеті насичене речовинами, які надають газовому гігантові характерні відтінки білого і помаранчевого. Молекули ацетилену, сірководню і фосфороводню створюють видовищні завихрення, що окільцьовують поверхню Юпітера. А хмари складаються з аміаку, сульфігідрату амонії та водяного льоду. Якби планета була трохи далі від Сонця, то на ній можна було б знайти і замерзлі гази.

Погода на Юпітері буває суворою

На Юпітері вирує т.зв. Велика червона пляма – найбільший атмосферний вихор у всій Сонячній системі. Швидкість вітру всередині шторму перевищує 500 км/год, причому він простягається на десятки тисяч кілометрів. Хоча варто зазначити, що ВКП поступово стискається: раніше в епіцентрі бурі поміщалися три Землі.

Крім того, у верхніх шарах атмосфери Юпітера раз у раз відбуваються спалахи блискавок. На Землі вони з’являються через зіткнення частинок льоду і крапель води в хмарах, тому вчені думали, що подібне явище не може статися на Юпітері. Однак завдяки присутності аміаку частинки води в атмосфері планети не замерзають.

Більше публікацій за темою