У крижаному покриві Гренландії виявлено гігантські віруси

Данські вчені з Орхуського університету зробили унікальне відкриття у льодах Гренландії. Як повідомляється на сторінках журналу Microbiome, дослідники виявили там гігантські віруси, здатні гальмувати поверхневе танення криги.

Передбачається, що ці надзвичайно великі віруси харчуються сніговими водоростями, що розквітають на льодовиках, і можуть відігравати роль природного механізму контролю їх чисельності. Адже розростання водоростей знижує здатність льоду відбивати сонячні промені, посилюючи поверхневе танення.

Хоча безпосередньо вірусні частинки вченим побачити не вдалося, проте вони виявили вірусну ДНК в зразках червоного снігу та темного льоду з кріоконітів – лунок танення на поверхні льодовиків. Аналіз підтвердив, що знайдена ДНК походить від живих і активних вірусів.

На відміну від типових вірусів розміром 20-200 нанометрів, гігантські віруси, відкриті в 1981 році в океані, можуть сягати 2,5 мікрометра в діаметрі, що більше за більшість бактерій. Попри поширеність в ґрунті й організмі людини, на поверхні льодовиків їх раніше не виявляли.

Відкриття вчених може суттєво вплинути на розуміння процесів танення льодовиків під впливом зміни клімату. Гігантські віруси можуть відігравати роль природного гальма цих процесів.

Більше публікацій за темою