Створено батарейку на основі деревини

Новий метод дасть змогу значно знизити шкоду екології. Така технологія називається Lignode.

Шведська компанія Altris разом із виробником Stora Enso з Фінляндії створили незвичайний метод роботи безлітієвих батарей. В їхню основу увійшла деревна целюлоза, повідомляє New Atlas.

Фахівці звернули увагу на лігнін. Це побічний продукт виробництва деревної маси. Вчені не перший рік розглядають можливе використання такого матеріалу в різних цілях. У підсумку вдалося створити анодний матеріал з вуглецю, який отримали з деревної целюлози.

Необроблений лігнін переробляють у твердий вуглецевий порошок. Потім його перетворюють на електродні листи, щоб використовувати в конструкції анодів батареї. Технологію, яку назвали Lignode, протестували на заводі у Фінляндії. Результати показали, що вона забезпечує вищу швидкість зарядки.

Такий метод дає змогу відмовитися від графіту. Завдяки цьому нові батареї називають найбільш екологічними у світі. Дерева на 20-30% складаються з лігніну, тому його легко використовувати для виробництва акумуляторів.

Stora Enso називають одним із найбільших у світі власників приватних лісів. У компанії заявили, що запаси дерева разом із новими технологіями дадуть змогу не тільки зменшити шкоду екології, а й відмовитися від імпорту матеріалів із Китаю, який лідирує на літієвому ринку.

Поки що невідомо, коли нові батареї стануть масовими. У компанії продовжують допрацьовувати технологію перед її випуском на ринок.

Більше публікацій за темою