Інженери створили 3D-принтер розміром із монету

Розробники створили найменший 3D-принтер на базі фотонного чипа.

Дослідники з Массачусетського технологічного інституту та Техаського університету в Остіні представили революційний портативний 3D-принтер, що вміщується на долоні. Як повідомляють науковці, цей гаджет дає змогу користувачам швидко та недорого виготовляти персоналізовані предмети просто на ходу.

Серцем інноваційного пристрою є фотонний чип розміром лише 1 мм, який випромінює програмовані світлові промені у лунку зі спеціальною смолою. Під дією світла смола твердне й приймає задану форму.

Для керування світловими променями використовуються інтегровані оптичні системи з фазованою решіткою та мікроантенами товщиною 160 нм на чипі. Вчені змінюють швидкість та затримку сигналу на кожній стороні антенної решітки, завдяки чому можна змінювати напрямок світлового променя.

Наразі прототип оснащений одним фотонним чипом та працює від зовнішнього лазера. Він здатний за лічені секунди надрукувати будь-яку двовимірну фігуру у видимій смолі. Однак дослідники планують удосконалити технологію для створення 3D-голограм і можливості повноцінного об’ємного друку.

«Ця система кардинально переосмислює концепцію 3D-принтера. Це вже не велика коробка в лабораторії, а портативний пристрій», – наголошує Олена Нотарос, співавторка дослідження з Массачусетського технологічного інституту.

Більше публікацій за темою