Вчені спростували існування водойми на південному полюсі Марса

Земні георадари помилково показали наявність води під марсіанськими льодами.

Американські вчені з Корнелльського університету спростували існування озера з рідкою водою під льодом на південному полюсі Марса. На можливість існування такої водойми вказували дані радіолокаційного сканування планети, повідомляє The Telegraph.

Команда провела моделювання крижаного середовища та його здатності відбивати хвилі георадарів.

Як показали розрахунки, невеликі зміни в шарах льоду можуть викликати інтерференцію (накладення одна на одну) радарних хвиль. Через інтерференцію результати сканування можуть відповідати параметрам відбиття від водної поверхні, якої, найімовірніше, не існує насправді.

«Я не можу сказати, що існування там рідкої води неможливе в принципі, але ми показуємо, що існують набагато простіші способи отримати те саме спостереження, не заходячи так далеко, використовуючи механізми та матеріали, про існування яких ми вже знаємо», – зазначив один з авторів дослідження, астрофізик Деніел Лаліч.

Учений додав, що температура і тиск на Марсі помітно відрізняються від земних умов, що робить малоймовірним існування там великих водойм недалеко від поверхні планети.

Більше публікацій за темою