На орбіту запустять перший дерев’яний супутник

Кубик із деревини магнолії пройшов випробування на МКС.

У вересні 2024 року в космос планують запустити перший у світі дерев’яний супутник. Він створений японськими вченими, повідомляє IFLScience. Якщо все пройде успішно, це відкриє двері для створення нових екологічних пристроїв.

Таке рішення стає все більш актуальним. Кількість космічного сміття на орбіті зростає слідом за масовим збільшенням кількості приватних супутників – наприклад Starlink від SpaceX. Космічні апарати все частіше не згорають в атмосфері, а їхні уламки падають на цивільні об’єкти. Наприклад, цього року фрагмент вантажного піддона з МКС пробив дах будинку у Флориді, а уламок ракети SpaceX приземлився на ферму в Канаді. Використання дерева допоможе запобігти таким казусам.

Новий апарат розробили дослідники з Кіотського університету спільно з японською лісозаготівельною компанією. Головна мета місії – заміна алюмінієвих супутників, які викидають шкідливі металеві частинки в атмосферу Землі під час повернення. Дерев’яні пристрої легше згоратимуть в атмосфері.

Невеликий кубічний супутник із деревини магнолії відправлять на МКС, а потім виведуть на низьку навколоземну орбіту. Перш ніж обрати саме цей матеріал, на МКС протягом 240 днів тестували різні породи дерев. Випробування показали, що деревина магнолії майже не постраждала від екстремальних космічних умов: жодних тріщин, деформацій, відшаровування або пошкоджень поверхні.

Спробу створити дерев’яний супутник уже робили 2021 року, але з невідомих причин WISA Woodsat не запустили. Цього разу дослідники планують вивчити, як апарат утримується в космосі після розгортання, як деревина розширюється і стискається, як захищає електронне обладнання і руйнується. Якщо супутник працюватиме добре, можна буде розглянути й інші можливості застосування дерева, зокрема в майбутніх космічних колоніях на інших планетах.

Більше публікацій за темою