Японці побудують космічний ліфт вартістю понад 100 мільярдів доларів

Японська компанія Obayashi Corporation оголосила про амбітні плани зі створення космічного ліфта до 2050 року. Про це повідомляє Business Insider.

Наразі представники компанії займаються проєктуванням ліфта, проводять супутні дослідження та налагоджують партнерські зв’язки з корпораціями й інститутами, які можуть допомогти в реалізації цього проєкту. Obayashi Corporation має досвід у зведенні дивовижних споруд, зокрема найвищої у світі телевежі Tokyo Skytree.

За попередніми оцінками, вартість будівництва космічного ліфта перевищить 100 мільярдів доларів, а сама робота може зайняти понад 20 років. Швидкість реалізації планів значною мірою залежатиме від залучених партнерів.

У науковій та інженерній спільноті точаться активні дискусії щодо технічної можливості зведення такої споруди, насамперед через проблеми з матеріалами. Ліфт має простягатися щонайменше на 36 тисяч кілометрів до геостаціонарної орбіти, щоб бути синхронізованим з обертанням Землі. В Obayashi Corporation розглядають використання вуглецевих нанотрубок, однак поки їх не вдавалося робити достатньо довгими.

Також необхідно врахувати ризики впливу погоди на величезну споруду та можливість терористичних атак. Системи безпеки мають бути ретельно продумані.

Попри всі виклики, в Obayashi Corporation вважають, що інженерні завдання можна вирішити. Привабливість ідеї космічного ліфта полягає в економічному ефекті. Його використання дозволить значно знизити витрати на доставлення вантажів на орбіту – до 50-500 доларів за кілограм, порівняно з нинішніми 2500 доларів за кілограм при запуску ракетою Falcon 9 від SpaceX.

Крім того, японська компанія наполягає, що космічний ліфт буде набагато безпечнішим за ракети та знизить шкідливі викиди в атмосферу, пов’язані із запусками класичних носіїв.

Більше публікацій за темою