У космосі виявлено незвичайне джерело радіовипромінювання

Можливо, ця неймовірно повільна нейтронна зоря порушує всі правила.

Австралійські вчені виявили нейтронну зорю, що найповільніше обертається, з понад 3000 відомих. Вона випускає радіовипромінювання настільки повільно, що це зовсім не вписується у сучасні наукові уявлення. Результати опубліковано в Nature Astronomy.

Наприкінці свого життя великі зірки, маса яких приблизно в 10 разів перевищує масу Сонця, вибухають. Цей вибух називають надновою. Залишається лише зоряний залишок, настільки щільний, що масу нашого Сонця можна упакувати в кулю діаметром лише 20 кілометрів. Це об’єкт, що складається з трильйонів нейтрально заряджених частинок, нейтронів, – нейтронна зоря. Нейтронні зорі зазвичай обертаються із запаморочливою швидкістю, обертаючись навколо своєї осі за секунди або навіть частки секунди.

Однак учені помітили в радіотелескоп випромінювання, що дуже повільно спалахує. Що це – залишається загадкою, але головними підозрюваними вважаються два типи зірок: білі карлики й нейтронні зорі.

«Інтригує, що цей об’єкт демонструє три різні стани випромінювання, кожен з яких має особливі властивості. Незвично, що все це виробляє один і той самий об’єкт», – сказала провідна авторка докторка Маніша Калеб із Сіднейського університету.

Хоча найімовірнішим поясненням є нейтронна зоря, що повільно обертається, дослідники заявили: не можна виключити, що це подвійна система з нейтронною зорею або білим карликом. Нові дослідження допоможуть точніше з’ясувати, що це і, можливо, навіть змінити наукові уявлення про життя і смерть зірок.

Більше публікацій за темою