В Японії успішно випробували 5G зі стратосфери

Японський науково-технічний консорціум зробив важливий крок до реалізації сучасних стандартів зв’язку в стратосфері. Літак «Цессна» піднявся на 4 км з усім необхідним обладнанням і успішно провів низку експериментів, які дадуть змогу в майбутньому забезпечувати мобільним зв’язком 5G наземні станції з висотних платформ, розташованих не вище 50 км над рівнем моря.

За словами представників консорціуму, випробування встановили повітряну релейну транспортну лінію зв’язку між літаком, що летить на висоті 4 км, і трьома наземними станціями, що працюють на частоті 38 ГГц за стандартом 5G New Radio (NR), новим підходом для земних мереж 5G. Вперше в телекомунікації було досягнуто з’єднання множинних транспортних ліній, що складаються з повітряних реле, за стандартом 5G NR на частоті 38 ГГц. Літак був обладнаний новітньою системою зв’язку, а на наземних станціях використовувалася лінзова антена з функцією автоматичного відстеження.

Під час випробувань було встановлено обмін даними між двома наземними станціями: однією, під’єднаною до наземної мережі 5G (станції 1 і 2), та іншою, під’єднаною до наземної базової станції, пов’язаної з терміналом (станція 3). Така архітектура дозволила продемонструвати роботу транспортної мережі зв’язку наземної мережі 5G через повітряне реле, повідомляє IE.

Експеримент показав, що під час переміщення призначеного для користувача обладнання в межах зони, що покривається базовими станціями, відбувається гладка, безшовна естафетна передача без порушень у русі даних.

Дощ може істотно послабити радіохвилі на частоті 38 ГГц. Тому був також протестований і визнаний ефективним алгоритм компенсації загасання сигналу. Він автоматично вносить виправлення в якість зв’язку, якщо вона змінюється під дією опадів.

Консорціум підтвердив, що всі цілі експерименту було досягнуто, а зібрані дані допоможуть практичному застосуванню та стандартизації висотних платформ зв’язку.

Більше публікацій за темою