Китайський апарат «Чан’е-6» успішно сів на зворотному боці Місяця

Посадку записали на відео.

Китайський місячний зонд «Чан’е-6» (Chang’e 6), запущений 3 травня, успішно сів у південній частині кратера Аполлон, який розташований у великому ударному басейні Південний полюс – Ейткен на зворотному боці Місяця. Ця місія має доставити на Землю ґрунт, аналіз якого дасть змогу краще дізнатися історію формування супутника нашої планети. Річ у тім, що в цьому ударному басейні поверхня являє собою застиглу породу, вибиту з мантії Місяця.

Ця посадка на Місяць стала для Китаю четвертою успішною за чотирьох спроб, зазначає Space.com. Причому поки тільки китайським інженерам вдалося посадити свої апарати на зворотний бік Місяця. Вони це зробили вже двічі. Процес посадки платформи «Чан’е-6» був знятий на відео з борту зонда. Ролик показує зниження, а також зависання перед фінальною стадією спуску. У цей час бортовий комп’ютер оцінював безпеку місця примісячення.

Chang’e-6 landing (Onboard Camera View)

Планується, що кілька днів «Чан’е-6» досліджуватиме місце посадки. Зразки ґрунту будуть узяті як з поверхні за допомогою спеціального совка, так і з глибини до двох метрів за допомогою бура. Загалом має набратися близько 2 кілограмів породи.

Потім зразки помістять у капсулу, яка буде відправлена на орбіту Місяця, де на неї чекає поворотний модуль. Він доставить ґрунт на Землю для досліджень. Раніше аналогічну операцію проводила місія «Чан’е-5», але з породою, доставленою з видимого боку Місяця.

Більше публікацій за темою