У космос запущено першу в історії ракету з надрукованим двигуном

Двигун створюють на 3D-принтері за три доби.

Індійський космічний стартап Agnikul успішно запустив перший суборбітальний космічний апарат, оснащений 3D-друкованими двигунами. Про це повідомило космічне агентство Indian Space Research Organization (ISRO).

Унікальна ракета називається Agnibaan SOrTeD. Це одноступеневий носій масою 575 кг і висотою 6,2 метра.

У рамках першого польоту Agnibaan SOrTeD стартувала 30 травня з пускового майданчика на острові Шріхарікота в Південній Індії. Політ тривав лише 2 хвилини – ракета піднялася на 8 км і впала в Бенгальську затоку. Представники Agnibaan вважають політ успішним, оскільки завдання першого запуску було виконано – перша ракета з надрукованим двигуном змогла злетіти.

Експерти зазначили, що інші космічні компанії, включно зі SpaceX або Relativity Space, теж використовують 3D-друк для створення ракетних двигунів. Однак відмінність розробки Agnibaan полягає в тому, що двигун був надрукованим на 100%, а на його створення йде 72-75 годин, що є абсолютним рекордом. Для порівняння, на виготовлення звичайного ракетного двигуна йде від 10 до 12 тижнів. Друкують новий двигун зі сплавів інконелю.

Agnibaan не планує створювати власні ракети – компанія має намір у майбутньому підписати договори з іншими космічними стартапами та великими корпораціями, щоб та змогла постачати свої надруковані двигуни. Передбачається, що вони дешевші за класичні та надійніші, оскільки являють собою монолітний виріб, що не має зварювання, затяжок та інших зайвих деталей.

Більше публікацій за темою