Створено розумний годинник для спортсменів, що аналізує склад поту

Пристрій допоможе відстежити зміни в організмі під час тренувань.

Учені з Китаю створили незвичайний розумний годинник, який аналізує склад поту. Такий пристрій стане в пригоді спортсменам, яким під час вправ потрібно стежити за змінами в організмі. Про свою роботу фахівці Хефейського інституту фізичних наук Китайської академії наук розповіли в журналі ACS Nano.

Пристрій виглядає схожим на звичайний смартгодинник, проте він більший за розміром. У ньому встановлені різні датчики, які обробляють піт з тіла людини й вивчають хімічні речовини в його складі. Сенсори точно визначать рівні іонів калію, натрію та кальцію. Відстежувати показники можна у реальному часі. Також стежити за концентрацією іонів годинник може протягом шести місяців. Автори заявили, що показник перевищує результати інших подібних пристроїв.

Датчики працюють на основі електрохімічних методів. Учені розробили мікрофлюїдний чип, який дає змогу працювати з дуже малою кількістю рідини. Він може вивчити склад навіть 0,01 мл поту. Фахівці зазначили, що стабільність такого сенсора – найголовніше для ефективності та терміну служби пристрою.

«Дослідження являє собою комплексний підхід до розроблення матеріалів, вивчення механізмів інтерфейсу, масового виробництва сенсорних чипів і модульної інтеграції, що відкриває ширші можливості для переносних електрохімічних датчиків поту», – зазначили вчені.

Калій, натрій та інші електроліти – важливі елементи організму людини. Вони регулюють функції нервів і м’язів. Під час фізичних вправ людина втрачає електроліти разом із потом. Вивчення складу допоможе краще зрозуміти, як заповнити баланс іонів. Вчені, які придумали незвичайний годинник для аналізу поту, не уточнюють, коли їхня технологія вийде на ринок.

Більше публікацій за темою