Учені виявили сім нових планет-ізгоїв у туманності Оріона

Відкрито нові світи, що блукають космосом за 1500 світлових років від Землі.

Іспанські астрономи з Політехнічного університету Картахени виявили сім нових планет-ізгоїв, не пов’язаних із жодною зіркою. Вчені вважають, що на цих об’єктах, які вільно плавають у космосі, може існувати життя.

Як повідомляє Phys.org, команда зробила відкриття за допомогою нового космічного телескопа «Евклід», запущеного на орбіту 2023 року.

Планети-ізгої або блудні планети являють собою світи, які не перебувають на орбіті зірки або іншого масивного небесного тіла. Зазвичай на них панує вічна ніч.

Виявлені планети розташовані в туманності Оріона – найближчій до Землі області зореутворення на відстані близько 1,5 тис. світлових років.

Учені підкреслили, що блудні планети дуже важко шукати, оскільки вони не відбивають світло зірок і зазвичай залишаються невидимими навіть для сучасних телескопів. В останньому дослідженні самотні світи вдалося помітити завдяки їхнім високим температурам.

Як показали спостереження, знайдені планети-ізгої являють собою газові гіганти, деякі з яких у чотири рази масивніші за Юпітер.

Астрономи зазначили, що самотні планети становлять великий інтерес для пошуків позаземного життя, оскільки найпростіші організми можуть існувати на них протягом дуже довгого часу. Планети-ізгої не залежать від зірок і захищені від руйнування під час колапсу світил.

За оцінками команди, тільки в нашій галактиці Чумацький Шлях можуть бути трильйони планет, які блукають, деякі з них, ймовірно, перебувають недалеко від Землі.

Більше публікацій за темою