Китайська влада схвалила створення третього мегасузір’я з 10 000 супутників

Шанхайська компанія Lanjian Hongqing Technology, пов’язана з виробником комерційних ракет Landspace, 24 травня подала в Міжнародний союз електрозв’язку (МСЕ) повідомлення про створення супутникового угруповання Honghu-3, що складається з 10 000 супутників у 160 орбітальних площинах. Це третій проєкт Китаю із запуску мегасузір’я з понад 10 000 супутників, що слідує за національним планом Guowang і шанхайським проєктом G60 Starlink. Країна прагне створити провідну у світі систему супутникового інтернету. Поки що лідером у цій галузі залишається SpaceX зі своїм сузір’ям Starlink, що налічує вже понад 5000 робочих супутників.

Подача попереднього повідомлення повідомляє МСЕ і державам-членам про намір запустити мережу або систему супутників. Це дає змогу іншим сторонам ознайомитися з пропонованою супутниковою мережею й оцінити потенційні перешкоди для їхніх наявних або запланованих супутникових систем.

Плани зі створення сузір’я Honghu, схоже, є третьою ініціативою Китаю з розгортання мегасузір’я з більш ніж 10 000 супутників. Цей проєкт слідує за національним планом Guowang і підтримуваним Шанхаєм проєктом G60 Starlink, які вже були схвалені Національною комісією з розвитку і реформ Китаю. Перші партії супутників для цих двох програм мають бути запущені найближчими місяцями.

Hongqing Technology, заснована 2017 року, належить пекінській компанії Landspace, що володіє 48% акцій. Спочатку компанія прославилася розробкою двигунів на ефекті Холла. Криптоновий двигун Холла Jinwu-200 (JW-200) компанії було випробувано на супутнику Honghu-2, запущеному ракетою Landspace Zhuque-2 у грудні минулого року. Зараз Hongqing Technology будує завод з виробництва супутників недалеко від Шанхая. Джерела фінансування амбітних планів невідомі.

Усі ці розробки – частина національної стратегії Китаю зі створення провідної у світі системи супутникового інтернету і перетворення країни на потужну космічну державу. Раніше Китай оголосив про національний план створення інтегрованої космічної та наземної інформаційної мережі (SGIIN). Метою проєкту є створення інтегрованої системи, що поєднує в собі зв’язок, дистанційне зондування, навігацію, погоду та інші супутникові можливості.

Тим часом Landspace розробляє багаторазову ракету-носій Zhuque-3 з нержавіючої сталі на метано-кисневому паливі. Ця ракета діаметром 4,5 метра зможе виводити на низьку навколоземну орбіту вантаж масою до 21 000 кг в одноразовому варіанті. Перший запуск заплановано на 2025 рік. Компанія вже провела перші стрибкові випробування з вертикальним зльотом і вертикальною посадкою. Landspace, як і інші комерційні китайські ракетні стартапи Space Pioneer, Galactic Energy, iSpace, планує запускати супутники для мегасузір’їв. Китай будує комерційний космодром недалеко від Веньчана, щоб полегшити доступ до стартових майданчиків. Це збільшить темпи запуску для розгортання супутникових угруповань.

Розвиток подібних проєктів загострить занепокоєння щодо скупчення супутників, зіткнень і сміття на низькій навколоземній орбіті. Наразі Starlink компанії SpaceX є найбільшим робочим сузір’ям, що налічує понад 5000 робочих супутників. Компанія Ілона Маска планує вивести на орбіту до 42 000 космічних апаратів.

Більше публікацій за темою