Парад планет 2024 року. Що таке, як і де подивитися

У 2024 році астрофізики анонсували кілька яскравих подій: комети, сонячне затемнення, рясні метеорні потоки та, нарешті, великий парад планет. Остання подія особливо видовищна, крім того, з нею пов’язують глобальні події у світі. Коли і як спостерігати за цим явищем – з’ясуємо у цій статті.

Що таке парад планет

Вирівнювання планет – це астрономічний термін, що описує явище, коли кілька планет шикуються близько одна до одної по один бік від Сонця з розкидом у 20-30 градусів.

Парад планет – це неофіційне визначення «вирівнювання планет», під яким розуміють, що на небі помітні кілька планет, які опинилися «на одній прямій» від Сонця. При цьому NASA у своїх публікаціях вживає термін «парад планет», мабуть, тому він прижився і в медіа.

Види парадів планет

Залежно від кількості планет, що беруть участь, виділяють такі типи вирівнювань:

  • Мінівирівнювання планет – 3 планети;
  • Мале вирівнювання планет – 4 планети;
  • Велике вирівнювання планет – 5 або 6 планет;
  • Велике (повне) вирівнювання планет – 7 планет (іноді разом із Плутоном).

Зустріч двох планет на небі називають зближенням або з’єднанням.

Вплив на людину

Вплив цього явища на людський організм недостатньо вивчений. У Мережі стверджується, що в деяких людей може змінюватися настрій і самопочуття.

Астрологи йдуть ще далі. У різні періоди історії вони запевняли, що «парад планет» є провісником різних бід. Наприклад, із парадом 1962 року астрологи пов’язували події, які в історії називають Карибською кризою, коли світ перебував на межі ядерної війни. А парад 1989 року нібито призвів до розпаду Радянського Союзу.

Однак критики цієї версії впевнені, що подібні припущення позбавлені будь-якого ґрунту. Вони вважають, що тут спрацьовує ефект Барнума – це, коли якісь загальні твердження інтерпретуються людиною як точні, які, як вони припускають, створені індивідуально для них. Цей же ефект пояснює феномен широкої популярності астрологічних гороскопів.

Коли наступний парад планет

Найближчий парад планет у 2024 році очікується 3 червня. Це буде велике вирівнювання Меркурія, Юпітера, Урана, Марса, Нептуна і Сатурна.

Спостерігати за явищем зможуть жителі з різних точок земної кулі. Для того, щоб розгледіти космічну подію, необхідно вибрати правильний час: слід дізнатися час світанку в місці вашого знаходження і почати спостереження щонайменше за годину до нього. Щоб перевірити, як і в який час вирівнювання планет буде видно з вашого місця розташування, портал Starwalk Space радить завантажити додаток Sky Tonight.

Неозброєним оком на небі можна буде розгледіти Юпітер, Меркурій, Марс і Сатурн. Ті, у кого є потужний бінокль або телескоп, зможуть також побачити Уран, що буде розташований поруч із Меркурієм, і Нептун, що знаходитиметься поруч із Сатурном.

Втім, деякі астрономи запевняють, що парад планет з 2 на 3 червня неможливо буде розглянути із Землі. За їх словами, у зазначену ніч на небосхилі можна буде спостерігати тільки дві планети – Марс і Сатурн, які видно і зараз. При цьому кілька планет Сонячної системи справді вишикуються в одну лінію на невеликій ділянці неба, однак роздивитися небесні тіла буде майже неможливо.

Коли ще буде парад планет у 2024 році

Невеликі планетарні паради відбуваються досить часто. Найчастіше йдеться про лінію з трьох-чотирьох небесних тіл. Рідкісними вважаються паради, в яких «беруть участь» п’ять і більше планет.

Загалом до кінця наступного року очікується п’ять парадів:

  • 3 червня 2024 року.
  • 28 серпня 2024 року.
  • 18 січня 2025 року.
  • 28 лютого 2025 року.
  • 29 серпня 2025 року.

Особливо в цьому ряду виділяється явище 28 лютого 2025 року. Цього дня всі сім інших планет Сонячної системи буде видно одночасно, хоча для кращого спостереження за явищем знадобиться телескоп.

Більше публікацій за темою