Сотні зірок безслідно зникли – нове дослідження пояснює чому

Відкриття дає новий сценарій можливої смерті зірок.

Останніми роками астрономи виявили незвичайне явище: зниклі зірки. У 2019 році проєкт VASCO підрахував, що за останні 70 років без конкретного пояснення з поля зору зникли близько 100 зірок.

Одне з можливих пояснень, яке попередньо було підтверджено даними нового дослідження, полягає в тому, що зірки достатньої маси можуть перетворитися на чорну діру без масивного вибуху, повідомляє Університет Копенгагена. Наукова стаття вийшла у Physical Review Letters.

Вчені досліджували VFTS 243, подвійну систему на краю Чумацького Шляху, що складається з яскравої й великої зірки (класу О головної послідовності) і чорної діри, які обертаються навколо одна одної кожні 10,4 дня.

Команда спробувала знайти ознаки появи чорної діри внаслідок вибуху наднової. Астрофізики довели, що зірка повністю колапсувала, абсолютно не розкидавши свого матеріалу, тобто не зробивши вибуху. Автори припустили, що це може пояснити раптове зникнення деяких великих зірок.

«Якби хтось стояв і дивився на зірку, що переживає повний колапс, це виглядало б так, ніби вона просто раптом згасла. Колапс настільки повний, що не відбувається жодного вибуху, нічого вислизне і в нічному небі не буде видно жодної яскравої наднової», – каже Алехандро Вінья-Гомез, один з авторів дослідження.

Більше публікацій за темою