Де народжуються зірки: опубліковано нові знімки телескопа «Евклід»

У першому каталозі космічної обсерваторії – п’ять унікальних зображень із далекого минулого Всесвіту.

Обсерваторія Європейського космічного агентства «Евклід» спроєктована для пошуку невидимих, але найважливіших компонентів Всесвіту: темної матерії та темної енергії. Вчора вийшов її перший науковий реліз – п’ять знімків і документи про нові відкриття.

Каталог був створений за один день і містить понад 11 млн об’єктів, знятих у видимому світлі, і ще 5 млн – в інфрачервоному світлі.

За допомогою телескопа «Евклід», запущеного в космос у липні 2023 року, можна бачити міжзоряні планети-сироти й зоряні скупчення з безпрецедентною деталізацією, а також відкривати нові карликові галактики.

«Усе на Землі, всі галактики, всі зірки, все, що ми бачимо, становить лише 5 % Всесвіту. 95 % ми не можемо бачити. Хочеться зрозуміти, що там відбувається і як це працює. Ось чому ми запустили цю місію. Евклід допоможе нам виміряти непрямий вплив темної енергії та темної матерії, щоб ми могли краще зрозуміти, як вони працюють», – сказав генеральний директор ЄКА Йозеф Ашбахер.

Минулого року в Евкліда були деякі труднощі, але перші зображення, опубліковані в листопаді, показали потенціал телескопа. У березні його оптика покрилася шаром льоду, але проблему вдалося вирішити.

На нових знімках скупчень, зосереджених навколо скупчень Абель 2390 і Абель 2764, видно кілька дуг світла і спотворені галактики. Це називається сильним гравітаційним лінзуванням: масивний об’єкт, такий як скупчення галактик, настільки сильно спотворює простір-час, що діє як масивне збільшувальне скло.

Euclid celebrates first science with sparkling new images

Крім двох скупчень галактик, він зняв групу галактик Дорадо. Тут дві галактики перебувають у процесі злиття, видно оболонки та приливні хвости газу, що перебувають під впливом гравітації всієї системи, як видимої, так і невидимої.

NGC 6744 – одна з найбільших спіральних галактик, видимих на небі. Евклід може відстежувати утворення зірок у ній, додаючи більше інформації до еволюції галактик та історії зореутворення протягом століть Всесвіту.

Ще один знімок – область Мессьє 78 (Messier 78) у сузір’ї Оріона. Евклід представляє безпрецедентний образ цієї зоряної дитячої. Завдяки інфрачервоній камері він уперше показав, де народжуються зірки, а також чітко зафіксував розподіл газу і пилу. Ці незвичайні зображення – основа для більш ясного розуміння всього Всесвіту.

Більше публікацій за темою