Здійснено перший відеодзвінок зі звичайного смартфона через супутники Starlink

Супутниковий зв’язок Starlink для мобільних телефонів поки що перебуває у стадії тестування, але компанія вже почала демонструвати його можливості.

Співробітник SpaceX здійснив відеодзвінок в X зі звичайного смартфона, підключеного до супутників Starlink Direct to Cell. Якість відео була неідеальною, але це все одно демонструє потенціал технології для забезпечення інтернет-з’єднання в «мертвих зонах».

Компанія почала тестувати відеодзвінки після того, як минулого тижня збільшила чисельність супутників з підтримкою стільникового зв’язку на орбіті з 6 до 38.

«Перший відеодзвінок на X здійснено через супутники Starlink Direct to Cell з немодифікованих мобільних телефонів!», – ідеться у твіті SpaceX. Судячи з відео, демонстрація відбулася в офісі компанії в Редмонді, штат Вашингтон. Співробітник під’єднав свій смартфон до стільникових супутників SpaceX Starlink, встановив з’єднання та отримав доступ до функції відеодзвінка X.

З’єднання, встановлене через Starlink, дало змогу передавати відео стільниковою мережею, хоча якість картинки трохи зерниста, а сам дзвінок короткий. Проте смартфон, під’єднаний до Starlink, успішно здійснив відеодзвінок на інший смартфон, який використовує традиційну стільникову мережу. Обидва співробітники перебували поруч один з одним.

Як повідомив старший директор SpaceX із проєктування супутників Бен Лонгмаєр, компанія провела демонстрацію після того, як минулого тижня SpaceX збільшила кількість супутників із підтримкою стільникового зв’язку (Direct to Cell) Starlink із шести до 38. Тести, проведені в березні, показали, що технологія Starlink Direct to Cell здатна забезпечити швидкість звантаження до 17 Мбіт/с на звичайному Android-смартфоні. У січні стільникові супутники передали перше пряме СМС-повідомлення між смартфонами.

Цього року SpaceX планує запустити сервіс стільникового зв’язку Starlink для клієнтів T-Mobile. Це дасть змогу користувачам залишатися на зв’язку навіть у найвіддаленіших районах, де немає доступу до звичайних стільникових веж. Супутники компанії, по суті, працюватимуть як вежі стільникового зв’язку в космосі, передаючи текстові повідомлення, голосові дзвінки та інші дані.

Перед запуском сервісу в США SpaceX потрібно отримати схвалення Федеральної комісії зі зв’язку (FCC). Можливо, компанія опублікувала демонстрацію відеодзвінка, щоб переконати регуляційні органи США дозволити комерційне використання цієї технології.

Проте конкурент Omnispace стверджує, що система стільникового зв’язку Starlink від SpaceX створює радіоперешкоди, які можуть порушити роботу інших супутникових служб. Omnispace закликала FCC втрутитися і змусити SpaceX припинити випробування.

Більше публікацій за темою