У сорока світлових роках від Сонця відкрито потенційно населену екзопланету

Вона є найближчою до нас відомою транзитною екзопланетою земного розміру з помірним кліматом.

Використовуючи космічні телескопи NASA «Transiting Exoplanet Survey Satellite» (TESS) і ESA «Characterising Exoplanets Satellite» (CHEOPS), астрономи виявили екзопланету в системі одного з найспокійніших холодних червоних карликів Gliese 12. Передбачається, що позасонячний світ лише трохи тепліший за Землю, а за розміром можна порівняти з Венерою. Про таємниче відкриття повідомляється в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

«Наразі нам нічого не відомо про атмосферу відкритої екзопланети, і ми розглядаємо три варіанти: її відсутність, подібна до земної, або як у Венери з сильним парниковим ефектом. У першому випадку розрахункова середня температура поверхні становить 42 градуси за Цельсієм, у Землі цей показник дорівнює 15 градусам за Цельсієм», – розповідають автори відкриття.

Отримання відповіді на найважливіше питання про тип атмосфери в екзопланети Gliese 12 b допоможе визначити, чи підходять її кліматичні умови для існування на поверхні рідкої води й, можливо, життя. Допомагатиме з цим космічний телескоп «James Webb».

«Зірка-господиня екзопланети Gliese 12 b майже вчетверо менша за Сонце і на 40 відсотків холодніша за нього. Однак і відстань між ними становить лише сім відсотків відстані від Землі до Сонця. Таким чином, Gliese 12 b отримує на 60 відсотків більше енергії, ніж надходить на нашу планету, і близько 85 відсотків того, що отримує Венера», – зазначили автори відкриття.

Ця різниця в зоряній радіації важлива, оскільки означає, що температура поверхні планети сильно залежить від її атмосферних умов. Атмосфери затримують тепло і, залежно від типу, можуть суттєво змінювати фактичну температуру поверхні.

«Вважається, що перші атмосфери Землі і Венери були видалені, а потім заповнені вулканічними викидами газів і бомбардуванням залишковим матеріалом у Сонячній системі. При цьому Земля придатна для життя, а Венера ні через повну втрату води. Оскільки Gliese 12 b за температурою перебуває між ними, її атмосфера могла б багато чого розповісти нам про шляхи планет до населеності в міру їхнього розвитку», – підсумували автори відкриття.

Більше публікацій за темою