Ось як виглядає перший у світі комерційний космоліт

Багаторазовий корабель Dream Chaser Tenacity займеться доставлянням вантажів на низьку навколоземну орбіту.

Перший у світі крилатий комерційний космічний літак прибув до Космічного центру НАСА імені Кеннеді у Флориді. Там він пробуде до початку своєї першої місії, яка стартує наприкінці цього року. Про це повідомляє New Atlas.

Після випробувань на полігоні Ніла Армстронга в Огайо модель космоліта Dream Chaser DC-100 під назвою Tenacity отримала зелене світло на початок остаточної передстартової підготовки. У її рамках буде завершено встановлення і перевірку системи теплового захисту та інтегровано корисне навантаження. Розробка буде виведена в космос за допомогою ракети-носія Vulcan. Вона доставить космонавтам МКС 3540 кг їжі, води та інструментів для наукових експериментів.

Dream Chaser Spaceplane and Shooting Star Cargo Module Journey

Створенням космольоту займається підрозділ Sierra Nevada Corporation (SNC). Робота над проєктом стартувала у вересні 2004 року. Спочатку космоліт мав стати частиною програми НАСА Commercial Crew, що доставляє космонавтів на МКС і назад. Однак у 2014 році це завдання з транспортування екіпажів передали Boeing та SpaceX.

Dream Chaser швидко знову опинився в центрі уваги НАСА. У 2016 році космічне агентство погодило створення більш компактної версії безпілотного космічного літака. Він займеться багаторазовим доставленням важливих і корисних вантажів із Землі на МКС і назад.

Tenacity стане першою моделлю в парку універсальних багаторазових космічних літаків з опорним корпусом, призначених для низькоорбітальних «доставних польотів». Він має як внутрішні двигуни з трьома режимами для точної маневровності під час посадки на МКС, так і фіксовані крила, що дають йому змогу повторно увійти в атмосферу Землі й автономно приземлитися на злітно-посадковій смузі Космічного центру Кеннеді.

За даними джерела, єдиною частиною космольоту, яка не повернеться на Землю, стане спарений вантажний модуль із промовистою назвою «Зірка, що падає». Компактний 4-метровий модуль, що вміщує до 3175 кг вантажу і додаткового зовнішнього сховища, згорить при вході в атмосферу. По суті, він і цілих 2590 кг сміття розпадуться завдяки земному вогняному «сміттєспалювачу», що працює під атмосферним тиском.

Очікується, що Tenacity буде запущений зі стартового комплексу-41 на станції космічних сил на мисі Канаверал і проведе близько 45 днів у стикуванні з МКС, перш ніж попрощається зі своїм вантажним модулем і вирушить у круїз для горизонтальної посадки на злітно-посадковій смузі центру Кеннеді. Він повернеться з вантажем вагою до 1588 кг, який міститиме важливі наукові дані про роботи, виконані на космічній станції.

НАСА заявляє, що здійснить щонайменше сім вантажних місій із Tenacity. Вантажність космічного літака і його час перебування поруч із МКС можуть збільшити.

Більше публікацій за темою