Три найдавніші зірки у Всесвіті виявлено біля Чумацького Шляху

Найстаріші зірки із зареєстрованих перебували буквально на нашому «задньому дворі».

Команда астрономів з Массачусетського технологічного інституту виявила три стародавні зірки, що обертаються навколо гало Чумацького Шляху. Автори вважають, що ці зірки утворилися, коли Всесвіту було близько мільярда років, і що колись вони були частиною меншої галактики, поглиненої Чумацьким Шляхом. Наукова стаття вийшла в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Чумацький Шлях – наша рідна галактика, усередині якої знаходиться приблизно 400 мільярдів зірок. Її розмір – 100 000 світлових років. Учені шукали зірки, що утворилися незабаром після Великого вибуху. На цьому етапі еволюції Всесвіту здебільшого були присутні водень і гелій із незначними кількостями стронцію та барію, тому потрібно було знайти зірки зі спектрами, що вказують на ці елементи.

Команда визначила, що три зірки «на нашому задньому дворі» мають дуже низький рівень стронцію та барію. За оцінками, ці світила утворилися між 12 і 13 мільярдами років тому. Походження їхнє незрозуміле: як вони опинилися в Чумацькому Шляху, враховуючи, що він був відносно молодим?

Автори проаналізували орбітальні характеристики зірок, щоб подивитися, як вони рухаються. Усі зірки знаходяться в різних місцях гало Чумацького Шляху і, як передбачалося, на відстані близько 30 000 світлових років від Землі.

Виявилося, що об’єкти рухаються в напрямку, протилежному більшості інших зірок Чумацького Шляху. Це називається ретроградним рухом, і припускає, що зірки прийшли звідкись іще, не сформувавшись разом із Чумацьким Шляхом, тобто не рідні для нашої галактики.

Більше публікацій за темою