У космосі побувала найстаріша людина

Після майже дворічної перерви компанія Blue Origin 19 травня відправила за межу атмосфери, у космос, туристів-аматорів гострих відчуттів. Зокрема й колишнього пілота, якому кілька десятиліть тому було відмовлено в шансі стати першим чорношкірим астронавтом Сполучених Штатів. Про це повідомляє Phys.org.

Шестеро людей, зокрема скульптор Ед Дуайт, стартували з першого стартового майданчика в західному Техасі. Дуайту 90 років – він став найстарішою людиною, яка коли-небудь побувала в космосі. До цього як космічний турист за лінію Кармана літав 90-річний актор Вільям Шетнер, але Дуайт старший на два місяці.

У 1960-х роках він був льотчиком-випробувачем, його відібрали в загін астронавтів, але в космос він так і не полетів. Він пішов з армії 1966 року, пославшись на напруженість расової політики, став скульптором, створив портрети найвідоміших темношкірих людей США.

Blue Origin, що належить Джеффу Безосу, всьоме показала туристам космос. Компанія розглядає короткі прогулянки на суборбітальному кораблі New Shepard як сходинку до більш масштабних проєктів, включно з розробкою повноцінної важкої ракети й місячного посадкового модуля.

New Shepard – невелика ракетна система повністю багаторазового використання. Ракета загорілася незабаром після запуску 12 вересня 2022 року, капсула безнапасно катапультувалася, людей у ній не було. Федеральне розслідування показало, що був винен перегрів сопла двигуна, тепер проблему виправили.

Коли космічний корабель ширяв за лінією Кармана, міжнародно визнаною межею космосу на висоті 100 кілометрів, пасажири відчували невагомість. Місія туди й назад тривала близько 11 хвилин. Потім капсула знову увійшла в атмосферу і приземлилася в пустелі за допомогою парашута. Однак один із трьох парашутів не зміг повністю надутися, що призвело до більш жорсткого приземлення, ніж очікувалося.

«Капсула спроєктована так, щоб безпечно приземлитися і з одним парашутом. Загалом місія пройшла успішно, і всі наші астронавти дуже раді поверненню», – сказав представник компанії.

Більше публікацій за темою