Вчені створили екологічний акумулятор із цинку та лігніну

Створено екологічну батарею з цинку і лігніну з ресурсом 8000 зарядок

Шведські вчені заявили про прорив у розробці батареї на основі цинку і лігніну з рекордним ресурсом. Дослідження опубліковано в журналі Energy & Environmental Materials.

Прототип акумулятора створено з цинку і лігніну – двох економічно ефективних і екологічно чистих матеріалів. Створені батареї за щільністю можна порівняти зі свинцево-кислотними акумуляторами, проте вони не є токсичними. Також батарея стабільна, тобто вона розрахована на вісім тисяч циклів заряду зі збереженням місткості понад 80 відсотків.

«Хоча літій-іонні батареї корисні за правильного поводження, вони можуть бути вибухонебезпечними, їх складно переробляти, також вони проблематичні з погляду довкілля», – зазначили автори. Батареї на основі цинку і лігніну обійдуться значно дешевше у виробництві, що має велике значення для ринків країн, що розвиваються.

За словами вчених, у низці країн третього світу, розташованих біля екватора, сонце сідає близько шостої години вечора – таким чином, сонячні панелі перестають збирати енергію. У цьому разі можуть стати в пригоді екологічні та недорогі акумулятори.

«І цинк, і лігнін дуже дешеві, і акумулятор легко підлягає вторинному переробленню», – зазначили автори дослідження. Прототип нової батареї має невеликі розміри, у майбутньому вчені запланували розробити повноцінні акумулятори для сонячних панелей.

На початку травня інженери Корейського провідного науково-технічного інституту (KAIST) заявили про розробку дешевої батареї на основі натрію. Одержаний акумулятор значно дешевший за класичні батареї, оскільки натрій у тисячу разів більш поширений, ніж літій.

Більше публікацій за темою