Астрономи знайшли схожу на Землю планету на орбіті ультрахолодної зірки

Відкрито екзопланету, що обертається навколо зірки вдвічі холоднішої за Сонце.

Міжнародна група астрономів проєкту SPECULOOS виявила нову екзопланету SPECULOOS-3b за 55 світлових років від нашого світу. Її можна порівняти із Землею за своїми розмірами, але вона розташована на орбіті ультрахолодного червоного карлика. Дослідження опубліковано в науковому журналі Nature Astronomy.

Команда SPECULOOS спеціалізується на пошуку екзопланет, що обертаються навколо найхолодніших і тьмяних зірок.

Як показали спостереження, SPECULOOS-3b розташована дуже близько до свого світила, завдяки чому повний оберт навколо зірки займає всього 17 земних годин. Сама зірка вдвічі холодніша за наше Сонце, у десять разів поступається йому за масою і в 100 разів менш яскрава.

Через близькість до зірки обертання SPECULOOS-3b заблоковано приливними силами, тому на ній немає зміни часу доби.

За словами професора екзопанетології з Бірмінгемського університету і члена команди SPECULOOS Аморі Тріо, вивчення ультрахолодних і тьмяних зірок є дуже перспективним для дослідження космосу з двох причин: вони поширені у Всесвіті та володіють дуже довгим терміном життя, що досягає 100 млрд років.

У майбутньому мають намір вивчити склад планети SPECULOOS-3b і оцінити потенціал її атмосфери за допомогою космічного телескопа «Джеймс Вебб».

Більше публікацій за темою