Історія ICQ: що стало з найпопулярнішим месенджером нульових?

Сьогодні світом мобільних чатів правлять WhatsApp, Telegram і Viber, але на початку 2000-х майже кожен, хто мав мобільний телефон або ПК, користувався ICQ – реліктом раннього Інтернету. Портал Techspot коротко пригадав історію легендарного застосунку.

ICQ (скорочення від англ. I Seek You – «я шукаю тебе») розробила ізраїльська компанія Mirabilis. Месенджер вийшов у реліз у листопаді 1996 року лише через два місяці розробки, але не поступався багатьом популярним аналогам того часу: від AOL Instant Messenger до MSN Messenger. Причому багатьох із них він пережив. AIM закрили наприкінці 2017 року, Yahoo! Messenger пішов під ніж у середині 2018-го, а MSN Messenger закрила Microsoft ще у 2014-му.

ICQ відрізнявся від конкурентів низкою унікальних фішок, серед яких були чати на кілька користувачів, асинхронний обмін повідомленнями в режимі офлайн і можливість призупиняти передачу файлів. Користувачі месенджера під час реєстрації отримували UIN – або «унікальний ідентифікаційний номер». Він був потрібен для пошуку нових користувачів і розширення списку контактів.

Mirabilis отримала репутацію компанії-першовідкривача в новій сфері. ICQ привернув мільйони ранніх користувачів інтернету завдяки можливості листуватися з друзями й близькими в реальному часі. Крім цього, успіх проєкту привернув інвесторів: у 1998 році AOL придбала всю власність Mirabilis за $287 млн. До 2001 року підсумковий обсяг угоди перевищив $400 млн.

America Online продовжила нарощувати базу користувачів ICQ. За наступні три роки після купівлі месенджера їхня чисельність перевищила 100 млн. Однак протягом десяти років розвиток інтернет-технологій фактично перевернув сферу персональних комунікацій. Спілкування поступово мігрувало на мобільні пристрої. Через це AOL, передбачивши можливі збитки, 2010 року продала ICQ російській інвестиційній фірмі Digital Sky Technologies – вона ж Mail.ru Group, а нині VK.

Примітно, що ICQ досі функціонує, хоч і не перебуває в активній розробці. Не так давно платформа знову перемикнулася на розвиток додатків для ПК, а також отримала вебклієнт, що працює в браузерах. Останню стабільну версію ICQ було випущено у квітні 2023 року для ПК. А от мобільні клієнти для Android і iOS було видалено з магазинів додатків.

Оновлення від 26.06.2024: з 26 червня 2024 року месенджер ICQ припинив своє існування, про що повідомило видання Mediasat.INFO.

Більше публікацій за темою