Астрономи виявили надактивну вулканічну екзопланету

Астрофізики виявили унікальну екзопланету з екстремальними геологічними умовами на поверхні. Кам’яниста TOI-6713.01, розміром на 30% більша за Землю, постійно спалахує вулканічними викидами, нагадуючи гігантську й надактивну версію супутника Юпітера Іо. Про відкриття розповідає видання Phys.org.

Планета обертається навколо зірки системи HD 104067, розташованої за 66 світлових років від Сонця. Відкрив її Стівен Кейн з Каліфорнійського університету в Ріверсайді, аналізуючи дані космічного телескопа NASA TESS для спостереження транзитів екзопланет.

«TOI-6713.01 нагадує кам’яний світ схожий на Землю, але з набагато більшою геологічною діяльністю, ніж на нашій планеті. Можна сказати, що це своєрідна екстремальна версія юпітеріанського супутника Іо», – коментує Стівен Кейн.

За розрахунками вченого, середня температура на поверхні ТОІ-6713.01 сягає запаморочливих 2327°C – вища, ніж у багатьох зірок. Таке екстремальне середовище створюється потужними гравітаційними силами від материнської зірки системи HD 104067.

На поверхні нововідкритої екзопланети безперервно вивергаються вулкани, спалахують виверження й циркулюють гарячі потоки лави через постійний припливний вплив від материнської зірки. Вчені припускають, що TOI-6713.01 випромінює світіння від активного геологічного апвелінгу речовини.

Відкриття цієї планети демонструє різноманітність умов, які можуть існувати на віддалених кам’янистих світах за межами Сонячної системи. Поява надпотужних телескопів майбутнього дасть змогу детальніше вивчити екстремальне оточення на поверхні TOI-6713.01 й подібних їй космічних об’єктів.

Більше публікацій за темою