На ринку з’явився повноцінний комп’ютер розміром зі смартфон

Його продуктивності буде достатньо, щоб з повним комфортом працювати з базовими додатками.

Деякий час тому на виставці CES 2024 компанія Minisforum продемонструвала світові свій новітній компактний комп’ютер S100, а тепер пристрій, що легко поміщається в кишеню, офіційно випустили в продаж. Про це повідомляє Tom’s Hardware.

Даний комп’ютер може похвалитися розмірами 152×58×19,5 мм, тобто за своїми габаритами він віддалено нагадує iPhone, тільки вдвічі товщий.

Внаслідок цього виробникові вдалося домогтися основної переваги S100 – його дуже легко і зручно транспортувати, хоча при цьому новинка є цілком повноцінним комп’ютером.

Наприклад, «під капотом» встановлено процесор Intel N100 покоління Alder Lake-N з чотирма обчислювальними ядрами, що працюють на тактовій частоті 3,4 ГГц.

Щоправда, ці ядра не підтримують технологію HyperThreading, а номінальне енергоспоживання процесора становить лише 6 Вт, тож очікувати шаленої продуктивності від цього чіпа, безумовно, не варто.

Також комп’ютер комплектується 8 ГБ оперативної пам’яті LPDDR5-4800 в одноканаловому форматі, а система охолодження представлена невеликим радіатором і вкрай компактним вентилятором.

Виробник зазначає, що в штатному режимі рівень шуму від цього охолодження становить 24 дБ, тобто його вкрай складно почути, але при повному навантаженні вентилятор видаватиме вже 43 дБ.

Звісно, оскільки система вкрай компактна, у S100 немає можливості апгрейду – зокрема в питанні вбудованої пам’яті. Для зберігання особистого контенту користувачеві доведеться використовувати 256 ГБ вбудованого накопичувача UFS 2.1 зі швидкістю послідовного читання і запису в 850 МБ/сек і 260 МБ/сек відповідно.

Це помітно швидше за сучасні жорсткі диски, але навіть порівняно з PCIe 3.0 швидкість передавання даних вкрай низька. Але інженерам з Minisforum довелося піти на цей компроміс, оскільки простору для NVMe-накопичувача в корпусі просто немає. Цікаво, що в корпусі не знайшлося місця навіть для окремого роз’єму живлення – його тут теж немає.

Виробник S100 зазначає, що комп’ютеру не потрібна розетка – живити його можна двома іншими способами. Перший – можна залучити порт USB 3.2 Gen 2 Type-C для подачі живлення, що, ймовірно, буде кращим рішенням. Другий спосіб полягає в подачі живлення через Ethernet-порт, який підтримує протокол PoE (Power over Ethernet).

Відповідно, можна одночасно передавати дані та подавати енергію на комп’ютер. Втім, комп’ютер також підтримує Wi-Fi 6, є модуль Bluetooth 5.2 і порт HDMI 2.0 для виведення зображення в роздільній здатності 4K при 60 Гц.

Вартість комп’ютера Minisforum S100 становить приблизно 200 доларів (близько 8 тис. грн) – у комплект входить Windows 11, тож придбання цілком вигідне.

Більше публікацій за темою