Вчені показали на відео, як виглядає занурення у чорну діру

NASA: створено симуляцію польоту в чорну діру масою в 4,3 млн сонць.

Американські астрофізики з Центру космічних польотів імені Годдарда NASA створили інтерактивну симуляцію, що показує, який вигляд мало б занурення в надмасивну чорну діру. Дослідження опубліковано на офіційному сайті космічного агентства.

У своєму проєкті вчені використовували суперкомп’ютер NASA Discover. За п’ять днів програма згенерувала 10 терабайтів даних, які лягли в основу відеороликів, що показують, який вигляд має падіння в чорну діру.

Команда зазначила, що на звичайному ноутбуці такі обчислення зайняли б близько 10 років.

У відео симуляції камера стартує приблизно за 640 млн кілометрів від чорної діри та рухається до її центру. У міру наближення, диск матеріалу і внутрішня структура, відома як фотонне кільце, стають дедалі чіткішими.

Ці елементи, а також навколишній простір-час спотворюються в міру наближення віртуального спостерігача. Потім камера йде за горизонт подій об’єкта.

NASA Simulation’s Plunge Into a Black Hole: Explained

Дослідники зазначили, що їхня симуляція ґрунтується на показниках чорної діри, аналогічної надмасивній чорній дірі Стрілець А*, розташованій у центрі галактики Чумацький шлях. Її маса в 4,3 млн разів перевищує масу нашого Сонця.

Більше публікацій за темою