Вчені створили електронну пам’ять, яка витримує температуру в 600°C

Учені з Пенсільванського університету розробили новий тип пам’яті для пристроїв, який може працювати в дуже екстремальних умовах. Як розповіли дослідники в статті, опублікованій у nature Electronics, термостійкий запам’ятовувальний пристрій виживає за температури 600 градусів Цельсія. Звичайні накопичувачі не витримують більше ніж 200 градусів.

Фахівці створили енергонезалежні запам’ятовувальні пристрої за допомогою феродіодів – сегнетоелектричних діодів. Вони мають гарну стійкість до дуже високих температур.

Пам’ять являє собою тонкий шар матеріалу AIScN (нітрид алюмінію-скандію) товщиною 45 нм. Він виступає як п’єзоелектрик, тобто дає змогу під дією деформації видавати електричний заряд. Завдяки цьому дані зберігаються в складних умовах.

Учені протестували роботу пам’яті за температури 600 градусів Цельсія протягом понад 60 годин – за напруги не менше 15 В.

Як каже Діп Джарівала з Пенсільванського університету, нова пам’ять стане в пригоді як для робіт на великій глибині на Землі, так і для освоєння космосу. «Йдеться про створення нових горизонтів у науці та технологіях», – цитує вченого PennToday.

Джарівала додав, що вдосконалення обчислень на основі карбіду кремнію за допомогою феродіодів допоможе і в розвитку ШІ. Нейромережі завдяки глибокій інтеграції процесорів із пам’яттю зможуть працювати з великим обсягом даних у суворих умовах.

Більше публікацій за темою