У Франції створили розумну антену для супутникового інтернету

Угруповання супутників на низькій навколоземній орбіті готові забезпечити мобільним зв’язком усі куточки планети, але наземні термінали дорого коштують і споживають багато енергії.

Французький стартап Greenerwave працює над терміналом з «розумною поверхнею, що реконфігурується», яка обіцяє радикально знизити вартість пристрою при зниженні витрати енергії в 10 разів. Вона складається з маленьких, настроюваних компонентів, які узгоджено змінюють напрямок і властивості променя, коли він відбивається від поверхні.

Більшість сучасних сервісів супутникового інтернету – Starlink або Eutelsat OneWeb – використовують фазовані антенні решітки (ФАР), скупчення маленьких антен, які певним чином регулюють напрямок випромінювання.

Вони дають змогу навестися на рухому ціль, але натомість вимагають складної та дорогої електроніки, а також багато електрики. Рішення паризької компанії Greenerwave – термінал на основі реконфігурованої розумної поверхні (RIS).

Оскільки така антена не потребує складної електроніки, її собівартість нижча, а енерговитрати менші, ніж у ФАР, у десять разів. Крім цього, технологія RIS відкриває нові можливості супутникового мобільного інтернету, наприклад, у терміналах, встановлених на кораблях і літаках.

Технологія RIS заснована на використанні метаматеріалів, зокрема, метаповерхні, придатної для управління електромагнітними хвилями, пише Spectrum. Вона виготовлена з крихітних відбивних елементів, які, регулюючи свій електричний імпеданс, змінюють фазу хвиль, що відскакують від них.

Важлива відмінність RIS від ФАР у тому, що кожна антена у фазованій решітці повинна мати окрему мікросхему. А у RIS запити набагато скромніші: достатньо простого перемикача, лише кількох транзисторів. Це простіше і дешевше. Звичайні ФАР споживають від 500 Вт до 1 кВт електроенергії, тоді як антена з метаповерхнею – лише 70 Вт.

З іншого боку, для точного управління такою антеною Greenerwave розробила складне ПЗ – цифрову копію термінала, засновану на комбінації фізичних моделей системи й моделей ШІ, навчених на реальних робочих даних. Ця копія використовується для розрахунку зміни відбивної здатності поверхні.

Почати продаж терміналів Greenerwave планує наприкінці цього року. Разом із супутниковою компанією Intelsat вона має намір випустити власний, дешевший термінал. Крім того, ведеться робота над терміналами для мереж 5G.

Більше публікацій за темою